Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska na 16. Sarajevo Film Festivalu

U petak, 23. srpnja, 2010. počinje 16. Sarajevo Film Festival u sklopu kojega će se i ove godine u glavnim natjecateljskim programima predstaviti najnovija ostvarenja zemalja iz regije. 

Osim filmova koji se natječu za nagrade Srce Sarajeva u nekoliko kategorija, Festival uz razne popratne filmske programe donosi i niz već uhodanih edukativnih programa za mlade filmaše, kao i koprodukcijski sajam CineLink.

U nastavku možete pronaći kratki pregled programa Festivala, u sklopu kojeg sudjeluju i brojni hrvatski autori sa svojim filmovima i projektima.

Koprodukcijski sajam CineLink, koji će se održati od 28. do 31. srpnja 2010., pruža priliku profesionalcima iz regionalne filmske industrije, a posebno mladim filmskim autorima i producentima, da svoje najnovije projekte u razvoju, kao i filmove koji su još u fazi snimanja predstave stranim distrubuterima, televizijskim kućama i festivalima. Od hrvatskih projekata na CineLinku će se predstaviti Sveta Ana u polju scenarističkog dvojca Zvonimira Jurića i Jelene Paljan u produkciji Kinorame (producentica Ankica Jurić Tilić). Projekt je uvršten u CineLink Plus program koji sve odabrane projekte direktno plasira na CineLlink koprodukcijski sajam koji svake godine okuplja više od 400 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

U posljednih sedam godina, od kada je pokrenut CineLink, brojni hrvatski filmaši razvijali su svoje scenarije kroz program razvojnih radionica a kasnije sa završenim filmovima osvojili i prestižne nagrade na filmskim festivalima diljem svijeta. Među njima su: Armin Ognjena Sviličića, Kino Lika Dalibora Matanića, Buick Riviera Gorana Rušinovića i Kenjac Antonija Nuića.


4. Sarajevo Talent Campus / STC Pack&Pitch
Na 4. Sarajevo Talent Campusu, platformi za edukaciju mladih filmskih profesionalaca, koja će se održati za vrijeme trajanja Festivala od 25. do 31. srpnja, sudjelovat će 65 polaznika iz 12 zemalja jugoistočne Europe, a među njima i 10 polaznika iz Hrvatske. U ovogodišnjem Campusu sudjelovat će tri glumice i jedan glumac - Petra Kurtela, Nera Stipičević, Dijana Vidušin i Marko Cindrić, jedna redateljica i dva redatelja - Dalija Dozet, Aldo Tardozzi i Uroš Živanović, scenarist Filip Peruzović te producentice Davorka Begović i Marija Ratković. Također će se u sklopu Talent Campusa po prvi put održati program STC Pack&Pitch čiji je cilj naučiti mlade filmaše kako analizirati svoje projekte te kako ih pripremiti za pisanu i usmenu prezentaciju. Među četiri odabrana projekta jedan je iz Hrvatske, a riječ je o filmskom projektu The Fourth Children redatelja i scenarista Alda Tardozzija.

Sarajevo grad filma 2010.
I ove godine organiziran je program Sarajevo grad filma s ciljem poticanja mladih autora da sa svojim kolegama scenaristima, glumcima i producentima realiziraju zajedničke kratke igrane filmove nekoliko mjeseci prije početka Festivala. Završeni filmovi prikazuju se u posebnom programu u sklopu Festivala. Tako su u travnju ove godine u Sarajevu snimljena četiri kratkometražna igrana filma, a jedan od njih je i film Pametnice mladih hrvatskih autorica Hane Jušić i Sonje Tarokić

Podsjetnik na domaće filmove u službenim programima festivala
Svakako treba podsjetiti i na domaće filmove koji su se ove godine našli u natjecateljskim programima kratkometražnog i dokumentarnog filma, a o čemu smo vas već izvještavali. Od kratkometražnih filmova za nagradu Srce Sarajeva natječu se dva igrana - Crveno Sonje Tarokić i Žuti mjesec Zvonimira Jurića te animirani Nespavanje ne ubija Marka Meštrovića. Od dokumentarnih filmova na program su četiri naslova: Ciklusi Vladimira Gojuna, Mila traži Senidu Roberta Tomića Zubera, Poplava Gorana Devića te Zajedno Nenada Puhovskog.

U sklopu programa Novi tokovi - kratkometražni filmovi prikazat će se animirani film Miramare diplomski rad Michaele Müller, studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Program Novi tokovi ima težište na filmovima koji svojim estetskim i narativnim pristupom donose svježe ideje.

16. Sarajevo Film Festival ove godine se održava od 23. do 31. srpnja.

Službene stranice HAVC-a posvećene hrvatskim filmovima, projektima i filmašima  na 16. Sarajevo Film Festivalu posjetitie ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.