Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska manjinska koprodukcija Parada uvrštena u program Panorama 62. Berlinalea

Dugometražni igrani film Parada redatelja i scenarista Srđana Dragojevića uvršten je u službeni program Panorama 62. Berlinalea, objavljeno je na službenim stranicama prestižnog filmskog festivala u prvom tjednu siječnja.

Jedan od najvećih svjetskih i europskih filmskih festivala, 62. međunarodni filmski festival u Berlinu održavat će se od 9. do 19. veljače 2012. godine. Hrvatska manjinska koprodukcija Parada uvrštena je u program Panorama i to kao jedan od prvih 20 naslova u tom programu. Parada je hrabar i važan film, izjavio je direktor programa Panorama Wieland Speck.

Iz nekoliko tisuća prijavljenih filmova zasad je u Panoramu uvršteno njih dvadeset, a predviđa se da će u tri programske sekcije Panorame – Glavnoj sekciji, Panorama Dokumente i Panorama Special biti ukupno pedeset naslova. Parada se tako našla u društvu novih dugometražnih filmova poznatih svjetskih redatelja kao što su Hou Hsiao-Hsien, Volker Schlöndorff, Cao Hamburger, Pen-ek Ratanaruang i Teona Strugar Mitevska.

Film nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, tijekom studenog i prosinca u Srbiji je pogledalo čak 300 000 gledatelja u šest tjedana kinodistribucije, dok ga je u Hrvatskoj u samo dva tjedna prikazivanja vidjelo 28 000 gledatelja. Uslijedila su otvaranja u kinima Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore nakon kojih Parada postaje regionalni hit.

Režiju i scenarij priče o srpskom mačo muškarcu i ratnom veteranu Limunu (Nikola Kojo) koji, da bi se udvorio zaručnici Biserki (Hristina Popović), pristaje osiguravati gay pride, potpisuje Srđan Dragojević, redatelj nekih od najgledanijih filmova na ovim prostorima u posljednjih dvadeset godina (Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Rane). Velika popularnost kod publike i istovremeno uvrštenje u program Berlinalea pokazuje da i autorski film danas može jako dobro komunicirati, izjavio je Srđan Dragojević povodom uvrštenja Parade u program Panorama.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima. Srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama, a ciljana publika su mu prodajni agenti i potencijalni kupci. Tako Panorama na jedinstven način ujedinjuje komercijalne interese i autorski film.

Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih su najznačajnije Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea te nagrada Teddy, najznačajnija svjetska nagrada za filmove koji se bave queer i LGBT pitanjima koja je po prvi puta dodijeljena upravo u okviru programa Panorama 1987.

Film Parada nastao je uz potporu Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda Eurimages te fondova iz svih koproducentskih zemalja, hrvatski koproducent je tvrtka Mainframe Production.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.