Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska kinematografija u fokusu 18. Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Mecal u Barceloni

Međunarodni festival kratkometražnog i animiranog filma Mecal u Barceloni u sklopu svog 18. izdanja, koje će se održati od 10. ožujka do 3. travnja, organizirao je opsežan fokus na hrvatsku kinematografiju koji uključuje neke od najuspješnijih suvremenih filmova, kao i klasike Zagrebačke škole crtanog filma. Hrvatski animator Marko Meštrović imat će svoju retrospektivu i masterclass, a u natjecateljskim programima festivala bit će prikazan kratkometražni igrani film Zvjerka Daine O. Pusić te animirani filmovi Čoban Matije Pisačića, Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma. 

Nastao u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Svjetskim festivalom aniniranog filma te Zagreb filmom, program Gostujuća zemlja: Hrvatska podijeljen je u šest tematskih cjelina. Actualidad 1 i 2 selekcija su međunarodno najuspješnijih kratkometražnih igranih i animiranih filmova, od Žutog mjeseca Zvonimira Jurića prikazanog u natjecateljskom programu Berlinalea 2009. godine, do Piknika Jure Pavlovića, aktualnog dobitnika Europske filmske nagrade za najbolji europski kratkometražni film. Program obuhvaća i fokus na suvremenu produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i izbor iz bogate tradicije Zagrebačke škole crtanog filma te animiranih filmova prikazanih na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb. U Mecalu će biti prikazana i retrospektiva uspješnog i cijenjenog hrvatskog animatora Marka Meštrovića, koji će ovim povodom održati i masterclass. Detaljnije informacije o programu potražite ovdje.

U natjecateljskom programu festivala bit će prikazana i Zvjerka, kratkometražni igrani film Daine O. Pusić koji je proglašen najboljim u programu Kockice na posljednjem Zagreb Film Festivalu te posebnim priznanjem na Filmskom festivalu Slamdance. U redovitom natjecateljskom dijelu programa natječu se i tri animirana filma: Čoban Matije Pisačića, Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma

Hrvatska animacija zastupljena je i u posebnim nenatjecateljskim programima u sklopu kojih će se prikazati Arkadijska febra Tee Stražičić (program Trashanim) te Ljubav i prijevozna sredstva Draška Ivezića (program Golden Shower). 

18. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Mecal održat će se od 10. ožujka do 3. travnja 2016., a više informacija o programu potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.