Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska kao zemlja gost: otvorene prijave za Baltic Pitching Forum 2024.

Baltic Pitching Forum (BPF) otvorio je prijave za svoje 12. izdanje, koje se održava od 8. do 11. listopada u Vilniusu u Litvi. Na ovogodišnjem izdanju, Hrvatske je zemlja gost, a rok za prijave je 25. lipnja 2024. godine.

Pokrenut 2013. godine, BPF okuplja producente iz Litve, Latvije, Estonije i šire s novim kratkim projektima te ih upoznaje s profesionalcima u industriji i pruža im intenzivnu obuku za predstavljanje i neprocjenjivo vodstvo jedan na jedan. S brojnim utjecajnim osobama iz filmske industrije, koje su prisutne kako bi promatrale i davale povratne informacije o predloženim projektima, događaj ima za cilj ne samo unaprijediti znanje i vidljivost sudionika, nego i potencijalno olakšati mogućnosti uspješne koprodukcije.

Na nadolazećem 12. izdanju Baltic Pitching Forumam Hrvatska će biti zemlja gost. 

"Hrvatska je proizvela neke nevjerojatne kratke filmove u proteklih nekoliko godina – doista postoje kratki filmovi iz Litve i Hrvatske koji igraju u Službenom natjecanju kratkih filmova na nadolazećem izdanju Filmskog festivala u Cannesu. Nadamo se da ćemo moći dijeliti znanje i ideje, ali i da ćemo – ističući još jednu zemlju koja, poput baltičkih država, ima relativno malu populaciju – pokazati da mjesta s manje resursa za svoju lokalnu filmsku industriju još imaju mnoštvo talenata i nevjerojatne filmove koji će se svidjeti međunarodnoj publici," rekla je Rimantė Daugėlatė, voditeljice Baltic Pitching Foruma.

Prethodni alumni BPF-a postigli su mnogo uspjeha u proteklih nekoliko godina. Estonski redatelji Anna Hints i Tushar Prakash snimili su film Dan saune koji je bio jedan od pobjedničkih projekata kada je predstavljen na BPF-u 2022., a na ovogodišnjem izdanju Tjedna kritike u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu bit će premijerno prikazan. Latvijski znanstveno-fantastični film Limo (red. Tina Zarina), također predstavljen na BPF-u 2022., imao je uspješnu festivalsku karijeru tijekom prošle godine, uključujući projekcije na PÖFF Shorts (Tallinn Black Nights). Litavska animacija Ona koja zna redateljice Eglė Davidavičė, jedna od pobjednica BPF-a 2020., premijerno je prikazana ove godine na Vilnius IFF Kino Pavasaris, gdje je osvojila nagradu za najbolji litavski kratki film, a sada je i jedan od nominiranih za Nagradu kratkog filma Unifrance te će ove godine biti predstavljen na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Odabrani sudionici sudjelovat će na četverodnevnom programu usavršavanja i pitching događaju, koji uključuje sesije s mentoricom Gabriele Brunnemeyer, ekskluzivne sastanke jedan na jedan sa stručnjacima i razne mogućnosti umrežavanja. Štoviše, sudionici će imati pristup dodatnim događajima – predavanjima, panelima, prezentacijama i izlozima bivših studenata. Prije Foruma, filmaši će se uključiti u online konzultacije o scenarijima koje će voditi stručna konzultantica za scenarije Anna Bielak.

Filmski autori koji ispunjavaju uvjete za prijavu su redatelji i producenti iz Litve, Latvije, Estonije i Hrvatske koji su snimili barem jedan kratki film i trenutačno rade na novim igranim, animiranim ili hibridnim projektima namijenjenim međunarodnoj publici, u trajanju do 30 minuta. Projekti moraju biti u ranoj fazi razvoja. Rok za prijavu je 25. lipnja 2024. godine. Prijavnica se nalazi na ovoj poveznici.

Stručnjaci iz različitih sektora, uključujući festivale, televiziju, distribuciju, produkciju i naručivanje filmova, ocjenjivat će predložene projekte. Projekti koji potječu iz baltičke regije imat će priliku osvojiti pravo sudjelovanja na Europskom koprodukcijskom forumu kratkometražnog filma Euro Connection koji je dio Međunarodnog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu (Francuska). Osim toga, jedan će projekt biti nagrađen nagradom Baltic Producers MEDIA Award (1000 €), koju su pokrenuli Creative Europe MEDIA Desks u Litvi, Latviji i Estoniji. Dodatne nagrade bit će objavljene kako se događaj bude približavao.

Baltic Pitching Forum organizira litavska agencija za kratki film Lithuanian Shorts, koju financira Litavsko vijeće za kulturu, u suradnji s Međunarodnom festivalom kratkog filma u Rigi 2ANNAS, Riga IFF i PÖFF Shorts (Tallinn Black Nights Film Festival).

Projekt financiraju Litavski filmski centar, Udruga za zaštitu autorskih prava audiovizualnih djela AVAKA i Gradska općina Vilniusa. Partneri su DKE – Uredi MEDIA u Estoniji, Latviji, Litvi i Hrvatskoj, Talijanski centar za kratki film i Filmski ured u Vilniusu.

*Vijest je preuzeta sa stranice DKE – Ureda MEDIA iz Hrvatske 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.