Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska filmska zajednica pozdravila uključenje Mikea Downeyja u Red Britanskog Carstva

Brojni predstavnici hrvatske filmske i kulturne zajednice okupili su se u četvrtak, 5. svibnja, u večernjim satima na primanju koje su organizirali Britansko veleposlanstvo u Zagrebu i Zagreb Film Festival u čast uključenja Mikea Downeya, britansko-irskog producenta s hrvatskom adresom, u Red Britanskog Carstva (O.B.E). 

Mike Downey, koji je predsjednik Europske filmske akademije, visoko odlikovanje britanske kraljice Elizabete II. za poseban doprinos filmu dobio je prošle godine, a u rezidenciju britanskog veleposlanika došao je dan nakon primanja u dvorcu Windsor.

Druženjem redateljica i redatelja, glumica i glumaca, producenata, predstavnika Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba proslavila se duga i sjajna suradnja britanskih i hrvatskih kinematografija, i to u godini kada Britanija i Hrvatska obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa te samo dan prije početka novog, proljetnog izdanja Zagreb Film Festivala.

'U Red Britanskog Carstva Kraljica uvodi samo iznimne ljude, one koji su doista uložili i napravili nešto posebno dobro u svom poslu i time promovirali britansku umjetnost, znanost, kulturu ili humanitarni rad', rekao je britanski veleposlanik Simon Thomas. 'Mike Downey, koji svoj talent dijeli jednakom mjerom u Britaniji i u Hrvatskoj, na neki je način tako simbol snažne povezanosti i uzajamna poštovanja britanske i hrvatske kulture, filma i ljudi.'

Downey je 2000. godine osnovao nezavisnu produkcijsku kompaniju F&ME u Londonu. U svojoj karijeri surađivao je s piscima Jamesom Ellroyem i Günterom Grassom te redateljima poput Petera Greenewaya, Agnieszke Holland i Rajka Grlića u – dosad – 100 igranih filmova na kojima je radio. Downey je umjetnički savjetnik Zagreb Film Festivala, suosnivač Motovun Film festivala, a surađivao je i s Pulskim filmskim festivalom.

U rezidenciji britanskog veleposlanika družili su se glumci Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija, Lana Barić, Ivana Roščić, režiseri Vinko Brešan, Nenad Puhovski, Antonio Nuić te predstavnici British Councila, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, direktor Sarajevo Film Festivala te brojni drugi koje veže predanost filmskoj umjetnosti.

Naslovna fotografija: Boris T. Matić, Lana Matić, Mike Downey, Simon Thomas, Kristina Thomas
(*autor fotografije: ZFF Press / Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.