Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska casting direktorica u žiriju Shooting Stars 2014

European Film Promotion objavio je sastav žirija za nagrade Shooting Stars 2014 koje će biti dodijeljene na idućem Berlinaleu – među petero članova pozvana je hrvatska casting direktorica Oriana Kunčić.
 

European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 35 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar.

Jedna od takvih inicijativa je Shooting Stars kojoj će ovo biti sedamnaesti put da na jednom mjestu promovira mlada glumačka imena koja su se etablirala u svojim zemljama, a za koja članovi žirija smatraju da im predstoji potencijalna međunarodna karijera. Ove godine 24 zemlje članice prijavile su svoje kandidate, početkom prosinca bit će objavljeno kojih će 10 glumaca i glumica dobiti priliku da se tijekom tri dana programa Shooting Stars programa u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu predstavi filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta. Svi odabrani postaju ravnopravni dobitnici nagrade Shooting Stars 2014.

Oriana Kunčić je jedina hrvatska casting direktorica i jedna od rijetkih stručnjaka u regiji za baš to specifično područje fimske pretprodukcije. U toj funkciji, ali i kao asistent režije, radila je na filmovima kao što su Grbavica i Na putu Jasmile Žbanić, Gospođica Andreje Štake, Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Snijeg Aide Begić i Storm Hans-Christiana Schmida koji je 2009. godine igrao u službenoj konkurenciji Berlinalea. Studirala je glumu na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti te povijest kazališta u Veneciji, a trenutno je članica ansambla HNK u Šibeniku. Uz nju članovi žirija su norveški glumac Anders Baasmo Christiansen (Kon-Tiki), njemačka redateljica Hermine Huntgeburth (Bijeli Masai), britanski filmski kritičar i novinar Charles Gant te luksemburški producent Jani Thiltges.

Podsjetimo, u prethodnim izdanjima programa sudjelovale su dvije hrvatske glumice – Zrinka Cvitešić 2010. i Marija Škaričić 2011. godine. Da je Shooting Stars iznimno važna startna platforma za mlade talente govori činjenica da su mnogo danas poznati europski glumci upravo ovdje započeli svoju međunarodnu karijeru, između ostalih Daniel Craig, Anamaria Marinca, Archie Panjabi, Daniel Brühl, Ludivine Sagnier, Moritz Bleibtreu, Kelly MacDonald, Eduardo Noriega, Rachel Weisz i Franka Potente.

Više informacija o programu Shooting Stars potražite na službenim stranicama.

Naslovna fotografija: Oriana Kunčić
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.