Preskoči na glavni sadržaj

HDA: projekcija Kontese Dore na Filmskom četvrtku

Program Filmski četvrtak posvećen hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević održat će se 16. ožujka 2023. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, dvorana Katalozi). Nakon projekcije igranog filma Kontesa Dora (Zvonimir Berković, 1993, 114 min) osvrt na film te život i djelo Dore Pejačević održat će dr.sc. Nada Bezić, muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda. 

Povodom obilježavanja stote godišnje smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević u ožujku,  Hrvatski državni arhiv prikazuje igrani film Kontesa Dora (1993, 114 min) redatelja Zvonimira Berkovića o slučajnom susretu kabaret majstora Karla Armanija i grofice Dore Pejačević u Zagrebu. Očaran Dorom, Karlo ju posjećuje na njenom imanju u Našicama, ali ne motivira ga samo ljubav, već i želja da preko Dore pronađe imućnog mecenu za pokretanje vlastitog filmskog projekta. Prevrtljivog šarmera Karla virtuozno glumi Rade Šerbedžija, a Alma Prica je očaravajuće senzibilna kao Dora Pejačević. Prelijepe Dorine skladbe prisutne su kao glazbena pozadina filma.

Djela Dora Pejačević izvodila su se u Hrvatskom glazbenom zavodu još za njezina života, a tada su već za knjižnicu HGZ-a nabavljana malobrojna izdanja njezinih skladbi. Nakon smrti Dore Pejačević njezina je glazba sljedećih desetljeća gotovo posve nestala s programa koncerata, a Dora je bila skoro zaboravljena. Do ključne promjene došlo je 1970-ih, kada je iz Beča u Hrvatski glazbeni zavod stigla njena ostavština, poklon skladateljičine obitelji. Ovaj bogati fond s najvećim brojem rukopisa skladbi, pismima, programima i fotografijama i danas je temelj za sva istraživanja o Dori Pejačević.

Način na koji je Zvonimir Berković prikazao Doru Pejačević u svojem filmu i istoimenoj televizijskoj seriji pokazuje njegovu pedantnost u pripremi i proučavanju povijesnih izvora, muzikalnost koja se ogleda u glazbenoj potki filma (Berković je bio i dobar violinist) te trajno poštovanje prema Dori Pejačević kao umjetnici i stvarateljici. U izlaganju Nade Bezić će biti riječi o tome kako su u filmu portretirani skladateljica i neke od ključnih osoba iz njezinog života, uz prikaz odabranog arhivskog gradiva fonda Pejačević koje je nedavno digitalizirano i čuva se u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Berkovićeva serija i film snimljeni su i u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda, koji glumi samog sebe, premda se velika koncertna dvorana ponešto promijenila nakon skladateljičine smrti. Za vrijeme snimanja, 1990. godine, Nada Bezić je bila poslovna tajnica HGZ-a i u izlaganju će ispričati neke anegdote iz dana kada su filmaši “okupirali” zgradu.

Program je priredio Juraj Kukoč, viši filmski arhivist. Film Kontesa Dora dio je zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.