Preskoči na glavni sadržaj

HAVC predstavio rezultate za 2013.

Zagreb, 3. lipnja – Pred predstavnicima medija i hrvatskim filmskim profesionalcima Hrvatski audiovizualni centar danas je predstavio Izvještaj o radu za 2013. godinu – publikaciju koja nudi iscrpan uvid u raznolike aktivnosti Centra te daje obuhvatan uvid u stanje hrvatske filmske industrije.

HAVC je sazvao javnost i da bi ekskluzivno najavio nadolazeću sezonu u hrvatskim kinematografima. Prikazana je filmska najava s isječcima novih cjelovečernjih igranih filmova Vanje Sviličić, Ivone Juke, Jasmile Žbanić, Andreje Štake, Ognjena Sviličića, Kristijana Milića, Branka Ištvančića i drugih.

"Godišnji izvještaj o radu HAVC-a pokazuje strukturu ulaganja te vrednuje njihovu učinkovitost. Iz financijskog izvještaja vidljivo je kako je HAVC ustanova koja gotovo devedeset posto svojih sredstava ulaže u projekte i programe po čemu znatno odskače od drugih javnih platformi", izjavio je ravnatelj Centra Hrvoje Hribar.

"Godina 2013. bila je sezona rasta proizvodnje. Animirani i eksperimentalni film ustalili su i ritam i standarde proizvodnje. Dugometražni dokumentarni film postao je ustaljena i od kinopublike prihvaćena forma, a cjelovečernji igrani film dosegao je rekorde i u opsegu proizvodnje i u broju prodanih ulaznica", dodao je Hribar.

Tijekom 2013. prodano je 443.233 ulaznice, a uzmemo li u obzir filmove čija je distribucija prelazila okvire kalendarske godine, pet filmova koje je ponijelo prošlogodišnji repertoar, prodalo je ukupno 493.000 ulaznica. Obje navedene brojke znatno nadmašuju uspješne godine tijekom zadnjih 25 godina hrvatske kinematografije (1996., 2006. i 2012.).

S 87% digitaliziranih ekrana Hrvatska se našla pri europskom vrhu, čime je uspješno ostvarena jedna od ključnih točki Nacionalnog programa razvoja audiovizualne industrije. Uz proces digitalizacije formirana je nacionalna neovisna mreža koja ustrajava u raznolikom i kulturno vrijednom repertoaru.

Domaći filmaši sudjelovali su na preko stotinu važnijih međunarodnih festivala, osvojili su priznanja u Rimu, Raindanceu i Solunu, a našli su se i među nominiranima za Europsku filmsku nagradu. Izvoz filmskih usluga i međunarodne koprodukcije s osnova automatskih potpora nastavljaju rast. Zahvaljujući mjerama poticaja, koje su u Hrvatsku dovele i producente četvrte sezone Igre prijestolja te niz vodećih producenata sjeverne i zapadne Europe, Hrvatska je izgradila reputaciju ozbiljnog filmskog partnera te ostvarila zaradu od 55 milijuna kuna za domaću filmsku industriju. Mogućnosti koje ovakve koprodukcije otvaraju za filmski turizam i nacionalnu promociju postaju time sve vidljivije širokoj javnosti.

Izvještaj uključuje iscrpne podatke o djelatnostima svih odjela Hrvatskog audiovizualnog centra, na jednom mjestu donosi popis svih projekata sufinanciranih preko javnih poziva, točne podatke o gledanosti i sudjelovanjima hrvatskih filmova na važnijim festivalima te još niz korisnih informacija. Izvještaj o radu u PDF-inačici potražite u rubrici Publikacije na službenoj stranici Centra.

Fotografije u visokoj rezoluciji preuzmite ovdje. Fotograf je Oleg Moskaljev.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.