Preskoči na glavni sadržaj

HAVC podržao pet snimljenih dugometražnih igranih filmova

Na 19. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, održanoj u ponedjeljak, 27. lipnja 2011. godine, donesena je odluka o sufinanciranju pet snimljenih dugometražnih igranih filmova. Riječ je o filmovima Josef Stanislava Tomića (Alka film), Mrak Dana Okija (udruga Kazimir), Fleke Alda Tardozzija (Kinoteka d.o.o), Ćaća Dalibora Matanića (Kinorama d.o.o) te 7 seX 7 redateljice Irene Škorić (Artizana film).

Odluka o sufinanciranju donesena je sukladno članku 8. stavku 3. Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva prema kojemu ravnatelj može, u iznimnim i opravdanim slučajevima, na zahtjev producenta/ice tražiti od umjetničkih savjetnika da razmotre prijavu projekta u kategoriji snimljenih filmova izvan rokova propisanih Pravilnikom.

Najviše sredstava, 900 000 kuna dodijeljeno je kostimiranom filmu Josef u režiji Stanislava Tomića čija se radnja odvija za vrijeme 1. svjetskog rata. Dugometražnom igranom filmu Mrak cijenjenog hrvatskog eksperimentalnog autora Dana Okija odobreno je 420 000 kuna, filmu Fleke, dugometražnom igranom prvijencu redatelja Alda Tardozzija, urbanoj drami o dvije prijateljice odobreno je 400 000 kuna, filmu Ćaća, obiteljskom psiho-trileru redatelja Dalibora Matanića ambijentiranom u Liku odobreno je 380 000, a sa 100 000 kuna sufinanciran je dugometražni igrani prvijenac Irene Škorić 7 seX 7, ujedno i prvi erotski film koji je u Hrvatskoj režirala žena. Za sufinanciranje je odobreno ukupno 2 200 000 kuna, a popis filmova nalazi se u priloženoj tablici.

Premijerne projekcije navedenih filmova trebale bi se, ovisno o sutrašnjoj konačnoj objavi filmova iz Nacionalnog programa 58. festivala igranog filma u Puli, dogoditi sredinom srpnja, kao i projekcije filmova Korak po korak Biljane Čakić-Veselič, Lea i Darija Branka Ivande, Koko i duhovi Daniela Kušana, Duh babe Ilonke Tomislava Žaje i Kotlovina Tomislava Radića kojima su sredstva dodijeljena na prethodnim javnim pozivima HAVC-a, što znači da će ove godine u Nacionalnom programu biti prikazan rekordan broj filmova sufinanciranih od strane HAVC-a.

Na spomenutoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na prijedlog umjetničkog vijeća, odobreno je ukupno 26 programa s Javnog poziva za komplementarne djelatnosti - međunarodna suradnja - rok 15. 05. 2011. Ukupan iznos kojim su programi financirani je 300.504 kuna, a njihov popis nalazi se u prilogu. Donesena je i nova odluka Vijeća o manjinskim koprodukcijama - dugometražni igrani filmovi (rok 12.11.2010.) te su objavljeni Rezultati Javnog poziva za manjinske koprodukcije - dugometražni dokumentarni filmovi (rok 26.04.2011.) koje također prilažemo.

Naslovne fotografije: prizor iz filma Josef; Mrak; Ćaća; Fleke i 7 seX 7

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.