Preskoči na glavni sadržaj

Guliver na Festivalu filmova fantastike u Amsterdamu

Ovogodišnji dobitnik Grand Prix-a na nedavno završenom 19. izdanju Dana hrvatskog filma, animirani film Guliver Zdenka Bašića, nastavlja svoj međunarodni festivalski život. 

Sutra počinje 26. međunarodni festival filmova fantastike Imagine u Amsterdamu, Nizozemska, na kojem će u sklopu programa European Fantastic Shorts biti prikazan Bašićev film. Festival traje od 14. do 24. travnja 2010.

U ožujku je film bio prikazan u konkurenciji još jednog nizozemskog filmskog festivala Go Short u Nijmengenu, a krajem prosinca prošle godine sudjelovao je na međunarodnim festivalima animiranog filma u Udinama i u Ljubljani (nagrađen Specijalnim priznanjem).

Ovaj originalan i parafrazirani svijet Gulivera oblikovan je u impresivnoj kompjuterskoj 3D animaciji, a osnovnu inspiraciju za film Bašić nalazi u odnosu ljudi spram prirode i njenih mijena u vremenu. Rad na filmu trajao je godinu dana, a na njemu je radio autorski tim okupljen u produkcijskoj kući In Fine. Uz Zdenka Bašića film kao glavni animator potpisuje i Manuel Šumberac, glazbu za film oblikovala je Anita Andreis Žganec, a glas naratora posudio Pero Kvrgić. Producent je Goce Vaskov.

Film Guliver ujedno je bio inspiracija za glazbeni spot Gibonnijeve pjesme Žeđam čiju režiju potpisuje Zdenko Bašić i Manuel Šumberac.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.