Preskoči na glavni sadržaj

Grand Prix One Take Film Festivala filmu Nevidljiva ruka Adama Smitha

Dodjelom Grand Prix-a filmu Nevidljiva ruka Adama Smitha autora Slobodana Maksimovića svečano je zatvoren deveti One Take Film Festival. Kroz tri dana, u glavnom programu konkurencije, prikazana su 32 naslova iz 21 zemlje svijeta.

Dvadeset i osam kratkometražnih i četiri dugometražna filma borila su se u duhu festivalske forme za jednu festivalsku nagradu, a tročlani žiri u sastavu Peter Blackburn, australski redatelj i pobjednik 8. One Take Film Festivala, Sara Hribar, nagrađivana hrvatska filmska redateljica i scenaristica, te Martin Jehle, redatelj i suradnik na sveučilištu u Hildesheimu u Njemačkoj, jednoglasno su odlučili da Grand Prix One Take Film Festivala 2018. ide filmu Nevidljiva ruka Adama Smitha, Slobodana Maksimovića iz Slovenije.

"Film je izvrstan primjer filma iz jednog kadra sa živom mizanscenom i koreografijom pokreta. Ovaj politički vođeni komad uspio je pružiti vedar pogled na vrlo ozbilju ekonomsku situaciju u Europi. Film je inkorporirao jezike mnogih nacionalnosti, što je samo po sebi ogroman redateljski pothvat. Čestitamo redatelju i cijeloj međunarodnoj filmskoj ekipi koja je uložila nevjerojatan trud u ovaj spektakularan i tehnički fenomenalan kadar." – stoji u objašnjenju žirija.

'Hvala vam. Iznenađen sam i sretan, bilo je dirljivo slušati obrazloženje. Hvala svima iz ekipe i hvala žiriju.' - izjavio je redatelj Slobodan Maksimović prilikom primanja nagrade.

Festival je i ove godine u Zagrebu osim natjecateljskog, prikazao i bogat popratni filmski i izložbeni program pa je tako nakon svečane dodjele nagrade, publika imala priliku pogledati i film Utøya 22. srpnja norverškog redatelja Erika Poppea.

Direktorica festivala Sanja Šamanović zatvorila je deveto izdanje festivala i pozvala autore i publiku na novo filmsko druženje u jednom kadru 2020. godine.

Naslovne fotografije: Slobodan Maksimović s nagradom
(*Autor fotografije je HINA)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.