Preskoči na glavni sadržaj

Grand Prix 43. Poitiers Film Festivala dokumentarcu O jednoj mladosti Ivana Ramljaka

Debitantski dugometražni film Ivana Ramljaka, dokumentarac O jednoj mladosti osvojio je još jednu nagradu, ovaj put međunarodnu na 43. izdanju francuskog Poitiers Film Festivala koji se održao online od 27. studenog do 4. prosinca. 

Žiri (Alex Masson, novinar; Guillaume Perret, distributer; i Eve Robin, producentica) svoju su odluku obrazložili sljedećim riječima: "Dodjeljujemo nagradu filmu O jednoj mladosti zbog iskrenosti pristupa, pažljivog uprizorenja intimne želje kojom je snimljen film sa sjećanjem na izgubljenog prijatelja i o njemu. Zato jer se redatelj usudio otkriti veličanstvenu umjetnost, kako bi mu odao počast i nadišao puki foto-album s filmskim slikama, pretvarajući ga u neizbrisiv trag. Za priču koju govori ovaj višeslojni portret, sa svojim mutnim granicama koje ipak jasno pokazuju zajedničku tajnu mladosti i njena duboka prijateljstva, koje nam nekoliko godina u retrospektivi omogućuju shvaćanje njihove složenosti i nijansi. Napokon, zbog želje da se vidi i podrži budući rad ovog redatelja."

O jednoj mladosti donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Dokumentarac je pak svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu ove godine, hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić

Filmski festival u francuskom Poitiersu pokrenuo je poznati francuski arhivist Henri Langlois 1977. godine, inače i suosnivač Francuske kinoteke. Poitiers Film Festival jedan je od najuglednijih europskih festivala iz rakursa studentskog filma / mladih autora, a naš je autor osvojio Grand Prix u dugometražnoj međunarodnoj konkurenciji.

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma O jednoj mladosti
(*vijest je preuzeta s portala dokumentarni.net)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.