Preskoči na glavni sadržaj

Goltzius i Adria Blues od ovog tjedna u kinima

Ovog četvrtka, 14. studenog, u naša kina dolaze dvije manjinske hrvatske koprodukcije: Goltzius i Pelikanova družina poznatog britanskog redatelja Petera Greenawaya i Adria Blues – dugometražni debi Miroslava Mandića, jednog od redatelja i scenarista Top liste nadrealista

Ovog četvrtka u redovnu distribuciju kreću dvije hrvatske koprodukcije. Goltzius i Pelilkanova družina novi je film jednog od najpoznatijih živućih britanskih redatelja Petera Greenawaya (Tijelo kao knjiga, 8 i po žena), koji je nastao u koprodukciji Nizozemske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske. Radnja se odvija u zimi 1590. godine u dvorcu bogatog alzaškog markiza uz obalu Rajne. Goltzius, vođa kazališne trupe, pokušava od njega izvući sredstva za izradu tiskarske preše kojom bi napravio erotsku verziju ilustriranih starozavjetnih priča. Hrvatski koproducent je tvrtka MP - filmska produkcija u čijoj je organizaciji upravo u Zagrebu snimljen najveći dio filma - set dvorca je tijekom ljeta 2011. godine bio izgrađen u halama tvornice Gredelj.

Markiza tumači F. Murray Abraham, dobitnika Oscara za glavnu ulogu u Amadeusu Miloša Formana, a kao Goltzius nastupa mladi nizozemski glumac Ramsey Nasr. Uz međunarodni cast zapažene su uloge odigrali i hrvatski glumci - Vedran Živolić, Nada Abrus, Katja Zubčić, Boris Bakal, Goran Bogdan i Enes Vejzović. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Goltzius je hrvatsku premijeru imao u nacionalnom programu manjinskih koprodukcija na Festivalu igranog filma u Puli, a svečana zagrebačka premijera održana je sinoć, u ponedjeljak 11. studenog, u CineStaru Branimir centar. Distributer je Blitz Film & Video. Fotografije iz filma u visokoj rezoluciji možete preuzeti na ovoj poveznici.


Senad Bašić u Adria Bluesu

Adria Blues debitantsko je dugometražno ostvarenje Miroslava Mandića, jednog od autora popularne Top liste nadrealista. Ova humorna drama prati Tonija Riffa, bosansku rock-zvijezdu iz '80-ih, koji je tijekom rata otišao u Sloveniju gdje se vjenčao za jednu svoju obožavateljicu. Danas, dvadeset godina kasnije nudi mu se veliki povratnički koncert koji vlasnik malog hotela na slovenskoj obali organizira bez njegova znanja.

Glavne uloge tumače Senad Bašić, gledateljima poznat po seriji Lud, zbunjen, normalan, Mojca Funkl i Peter Musevski, a u jednoj od sporednih pojavljuje se Franjo Dijak. Film je nastao u produkciji Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske – hrvatski koproducent je zagrebački Propeler Film. Distributer je Continental film.

Naslovna fotografija: Ramsey Nasr u Goltziusu i Pelikanovoj družini

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.