Preskoči na glavni sadržaj

Godišnja nagrada Albert Kapović uručena Sanji Ravlić

Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata dodijeljena je ove godine Sanji Ravlić, vrsnoj stručnjakinji u audiovizualnom sektoru i poznavateljici međunarodnih kulturnih politika, za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma, a uručena joj je u nedjelju, 11. studenog, na otvorenju 16. Zagreb Film Festivala. 

"Sanja Ravlić članica je malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, krovnu filmsku instituciju u zemlji, i u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama." ističe se u obrazloženju nagrade. 

Osim toga pokretačica je brojnih međunarodnih inicijativa u cilju poticanja suradnje i umrežavanja profesionalaca. Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem prošle godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.

"Nema mnogo ljudi poput Sanje Ravlić, a oni su nam nužni za izgradnju i razvoj funkcionalnih i uspješnih sustava u okvirima kulturne politike modernih demokratskih društava. Sanja je osoba koja svoje široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću – stavlja u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka", obrazložio je svoju odluku žiri u sastavu: Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.

Sanja Ravlić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu. Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije.

Inače, Nagrada je nazvana prema prerano preminulom utemeljitelju HAVC-a, a dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, čime Hrvatska udruga producenata želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i same struke. Kako ističu iz Udruge, nagrada koja nosi ime tog 'vrsnog producenta, dobrog pedagoga, hrabrog vizionara, a prije svega velikog čovjeka koji je mnogima profesionalni i moralni uzor', velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima. 

Naslovna fotografija: Sanja Ravlić; kino Europa
(*Autori fotografija: Julien Duval i Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.