Preskoči na glavni sadržaj

Glavne nagrade DOK Leipziga Ocu i Posljednjim ambulantnim kolima Sofije

Animirano-dokumentarni film Otac osvojio je Zlatnu golubicu, glavnu nagradu za animirani film, a Posljednja ambulantna kola Sofije osvojila su Srebrnu golubicu za najbolji dugometražni dokumentarac na nedavno završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

Festival DOK Leipzig ove je godine navršio 55 godina i time se svrstao u skupinu festivala s najduljom tradicijom na europskom kontinentu. Od 29. listopada do 4. studenoga 2012. festival je posjetilo čak 30-ak tisuća gledatelja, koji su u glavnim natjecanjima mogli pogledati gotovo 200 novih naslova, a sveukupno čak 360 filmova. Među njima su se našla i četiri hrvatska rada, a dva se iz Leipziga vraćaju s prestižnim nagradama.

Hrvatsko-bugarsko-njemački animirani film Otac – koji iz Hrvatske potpisuju Bonobostudio i animator Veljko Popović - osvojio je Zlatnu golubicu za animirani film, odnosno glavnu nagradu u toj festivalskoj selekciji. Žiri u sastavu Mariola Brillowska (Njemačka), Sylvie Bringas (Velika Britanija) i Zbigniew Żmudzki (Poljska) svoju je odluku popratio priopćenjem: Oduševljeni smo što Zlatnu golubicu u međunarodnom natjecanju animiranog filma osvaja ne jedan redatelj nego skupina autora. Film Otac Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Veljka Popovića, Asparuha Petrova, Rositse Raleve i Dimitrya Yagodina promišljeno koristi dokumentarni materijal i vrlo učinkovito plete različite stilove animacije u jednu priču kako bi prikazao različita iskustva očinskih napuštanja ili izdaja. Takva je suradnja proizvela svjež pristup dokumentarnoj animaciji i proširila potencijal za razvijanje te filmske forme.

Zlatna golubica na DOK Leipzigu ukupno je deseta nagrada za Oca, a već treća u prethodnih tjedan dana, nakon osvojenog drugog mjesta na festivalu Expotoons u Buenos Airesu i nagrade publike na banjalučkom festivalu animiranog filma.

Žiri u sastavu Larry Kardish (SAD), Paweł Łoziński (Poljska), Marina Razbezhkina (Rusija), Martha Orozco (Meksiko), Susanne Schüle (Njemačka) dodijelio je Srebrnu golubicu za najbolji dugometražni dokumentarac Posljednjim ambulantnim kolima Sofije uz obrazloženje: Mirnim okom, Posljednja ambulantna kola Sofije pružaju intimni uvid u krhke radne odnose u timu koji djeluje pod iznimnim pritiskom. To nam omogućava da se približimo njegovim jakim protagonistima koji u potpunosti zaokupljaju ekran. Iz ograničenog prostora hitne pomoći film pažljivo otkriva nedostatke socijalnog sustava u suvremenoj Bugarskoj.

Posljednja ambulantna kola Sofije su bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija, čiji je hrvatski koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma.  Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio France 4 Visionary Award na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Neposredno prije nagrade u Leipzigu, film je osvojio nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarac na 16. Međunarodnom festivalu u Jihlavi.

Film Posljednja ambulantna kola Sofije sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog fonda Bugarske, Film- und Medienstiftung NRW (Njemačka) i Impact Partners (SAD), uz financijsku potporu televizijskih kuća ARTE i WDR.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.