Preskoči na glavni sadržaj

Glavna nagrada festivala K3 novom filmu Ivana Ladislava Galete

Kratkometražni film Deep End Art No 1 Ivana Ladislava Galete osvojio je glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma K3 (K3 Short Film Festival) koji se održavao u Villachu (Austrija) od 22. do 25. studenog 2012.

Nakon što su talijanske Udine, a potom i austrijski Villach, dva od tri grada u kojima se održava putujući festival kratkog filma K3, ugostile retrospektivu eksperimentalnih filmova Ivana Ladislava Galete, njegov film Deep End Art No 1 (2012) osvojio je u Villachu nagradu K3 International Short Film Award.

'Deep End Art No.1' Ivana Ladislava Galete smion je i kompletan film, živ sustav za sebe. Sam naslov svojevrsna je deklaracija idiosinkratskog poimanja svijeta, svijeta čije konceptualne granice prelaze okvir kadra. Premda je jasno da Galeta pronalazi istinske izvore užitka u ptici i pčeli, sunčevoj svjetlosti i sjaju, protoku vremena i propadanju, to nije dovoljno. Srećom po nas, 'Deep End' pretvara taj užitak u sadržaj videa; pojačava ga krupnim planovima i zvučnim pojačavanjima. 'Deep End' je svježe ubrana jabuka za naše oči i uši, izjavio je o filmu američki autor eksperimentalnih filmova Ben Russel.

Spomenuta nagrada tek je jedno u nizu priznanja koje su hrvatskom filmskom i multimedijskom umjetniku u posljednjih nekoliko mjeseci dodijelili europski filmski festivali, galerijske i muzejske institucije ugošćujući ga kao umjetnika i/ili predavača.

Osim u Udinama i Villachu, retrospektiva Galetinih fimova prikazana je u okviru Međunarodnog festivala novog filma u Splitu u rujnu 2012, u listopadu u pariškom Beaubourgu u okviru predstavljanja hrvatskog eksperimentalnog filma i projekta Croatie, la voici, a u studenome u okviru 16. međunarodnog festivala kratkog filma Kurtzfilmtage u švicarskom Winterthuru.

Sastavni dio svih prezentacija s izborom njegovih najboljih radova bile su Galetine osebujne prezentacije vlastita djela i shvaćanja filma.

Od 23. studenog do sredine veljače, Galetin rad moći se se vidjeti i u Muzeju suvremene umjetnosti (Ludwig museum) u Budimpešti u okviru izložbe Sloboda zvuka: John Cage iza željezne zavjese, a hrvatski umjetnik bit će gost jubilarnog 30. izdanja beogradskog festivala alternativnog filma Alternative Film/video (5. - 9. prosinca) kao voditelj Scratch radionice u Domu kulture Studentski grad.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.