Preskoči na glavni sadržaj

Geraldine Chaplin dolazi na 16. Zagreb Film Festival

Glumica koja se proslavila ulogama u ostvarenjima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, kći slavnog Charlieja Chaplina, Geraldine Chaplin stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala, koji traje od 11. do 18. studenog. 

Romantična komedija Sidro i nada (Anchor and Hope) 18. studenog će zatvoriti Zagreb Film Festival, a svečanosti će prisustvovati i Geraldine Chaplin, koja u filmu glumi uz svoju kćer Oonu.

Geraldine Chaplin ove je jeseni provela nekoliko tjedana u Hrvatskoj na setu filma Bosonogi car, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.

Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil i unuka nobelovca Eugenea O’Neila, Geraldine se školovala za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi. Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u Svjetlima pozornice (1952.) Charlieja Chaplina, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u Doktoru Živagu (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu. 

Nakon uloge u psihološkom trileru Peppermint frappé (1967.) Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (npr. Ana među vukovimaAna y los lobos, 1973., i Zmija u njedrima – Cría cuervos, 1976.). Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji.  

Među njena najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture Nashville (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama Doba nevinosti Martina Scorsesea (1993.), Pričaj s njom (2002.) Pedra Almodovara, horor drama Sirotište (2007.) u režiji J. A. Bayone

U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije Chaplin (1992.) s Robertom Downeyjem Juniorom u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila da je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.

Naslovna fotografija: Gerladine Chaplin

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.