Preskoči na glavni sadržaj

Gazda dosegao brojku od 10.000 gledatelja

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Gazda održana je 4. listopada u Zagrebu, a film je od tada prikazan i još uvijek se prikazuje u gotovo svim gradovima čija su kina članovi neovisne kino mreže. Nedavno je dosegao brojku od 10.000 gledatelja, a najgledaniji je u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. 

Redatelj je Dario Juričan, scenarij potpisuje Zvonimir Tivon, montažerka je Sandra Mitić, a užu autorsku ekipu čine i Igor Jelinović, Josip Lukić i Luka Sepčić. Film je nastao u produkciji Hrcina, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, zaklade Kultura Nova te putem crowdfunding kampanje. 

Inače, film će se 8. studenog u zagrebačkom kinu Europa (u 20.45h) prikazati s engleskim titlovima

Podsjetimo, film je u velikoj mjeri baziran na članku 'Državni prijatelj broj jedan' Saše Paparelle, ali i na priči redateljevog oca, Ljudevita Juričana, koji je 40 godina radio kao trgovac u Konzumu. Prvo izdanje knjige 'Gazda' autora Saše Paparella koje je izašlo istodobno s filmom rasprodano je u manje od mjesec dana te je iz tiska izašlo drugo, dopunjeno izdanje. Knjiga 'Gazda' neslužbeni je priručnik Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za razumijevanje silnica koje vladaju u hrvatskom društvu te je komplementarna filmu. Riječ je o svojevrsnom priručniku sa 32 poglavlja u kojima se otkriva kako biti kreativan da bi se postigao ultimativni cilj: biti gazda u Hrvatskoj. Knjiga je rezultat praćenja filmske ekipe te vlastitog istraživanja autora objavljenog u nekadašnjem tjedniku Forum, pod naslovom 'Državni prijatelj broj 1'. Drugo izdanje bogatije je za gotovo 40 stranica, te za fotografije i dokumente. Dodan je i niz zanimljivih članka autora Jurice Pavičića, Dražena Ćurića, Deana Dude i Goranka Fižulića u kojima se komentira i analizira film Gazda, te probijanje posljednje tabu teme u Hrvatskoj: Agrokora. 

Knjiga je dostupna u shopu kina Europa u Zagrebu, te u Superknjižari, preko koje ju je moguće i naručiti. Knjiga će biti dostupna i na Interliberu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.