Preskoči na glavni sadržaj

Frooomov World Media Café o medijskoj pismenosti

U subotu, 25. svibnja, u kinu Europa u Zagrebu održava se cjelodnevno predstavljanje aktivnosti interdisciplinarnog filmsko-obrazovnog programa Frooom, u organizaciji umjetničke platforme Bacači Sjenki, u sklopu čega i World Media Café  – diskurzivni susret stručnjaka u području medijske i filmske kulture.

World Media Café inačica je poznate tzv. World Café  metode – koja se koristi kada o važnim društvenim temama raspravlja veća skupina ljudi na neformalan način u ležernom i nekompetencijskom okruženju; na jednostavan i kreativan način omogućuje usporedbu razmišljanja i stavova sudionika o pojedinim problemima i njihovim mogućim rješenjima. Frooom je za ovu priliku osmislio četiri teme, na raspravljanje kojih pozivaju stručnjake, kao i zainteresiranu javnost:

Medijska pismenost (medijska, filmska, informatička i informacijska pismenost); moderira Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatske

Mediji i film u školi (primjeri, metodologije, praktična i teorijska nastava); moderira Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u

Mediji u svakodnevici (filmska kritika, mediji i manipulacija, lažne vijesti, sigurnost na internetu); moderira Tomislav Mršić, redatelj i nagrađivani filmski autor

Amaterski film (alat za društvenu angažiranost/uključenost, različita motrišta stvarnosti, provokaciju, inovaciju); moderira Vedran Šuvar iz Kinokluba Zagreb, autor manifesta amaterskog filma

'Svi se često susrećemo s pojmom ‘medijske pismenosti’ i čini se da nam je to zajednička tema, čak štoviše, čini nam se da je i školama  upravo medijska pismenost jedan od najvažnijih fokusa djelovanja. O izazovima koji iz takvog djelovanja proizlaze smatramo da bi se trebalo/moglo dublje, češće, drugačije, otvorenije i hrabrije progovarati i možda u kontinuitetu promišljati. Upravo zbog toga želimo potaknuti dijalog i raspravu o nekim važnim pitanjima, primjerice: Što je medijsko opismenjavanje, u kakvoj je ono vezi s filmskim, informatičkim i informacijskim opismenjavanjem? Koliko je medijsko opismenjavanje direktiva ‘odozgo prema dolje’ , a koliko „odozdo prema gore“ nužnost ili potreba? Tko je zapravo kompetentan za provođenje medijskog opismenjavanja? Obuhvaća li termin medijske pismenosti i druge vrste novih pismenosti s kojima se susrećemo u 21. stoljeću? Jesmo li povezani s društvenim mrežama bez cilja, smisla i svjetonazora i kako se tu snalazi i smješta medijsko opismenjavanje?', ističu iz Froooma.

Kroz World Media Café svaka od tema raspravit će se u malim grupama, a zaključci će potom biti izneseni na zajedničkom plenumu. Broj mjesta je ograničen, maksimalno 10 po temi/grupi. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online-obrasca koji se nalazi na ovoj poveznici ili slanjem prijave na e-adresu bacaci.sjenki@gmail.com, uz naznaku preferirane teme. Program se održava u prostorima kina Europa u subotu, 25. svibnja, s početkom u 13.15 h te završetkom oko 16 sati.

Raspravi World Media Café prethodit će projekcije filmskih uradaka nastalih u okviru 'Frooom! filmske škole za djecu i mlade' tijekom 2018. godine te premijerno predstavljanje filmova Interdisciplinarnog programa medijske pismenosti 'Samo nebo nam je granica', polaznika generacije 54+, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Organizator događanja je umjetnička platforma Bacači Sjenki, a partneri su Kino Europa, Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar. Više informacija o cjelokupnom programu možete pronaći na Facebook stranici Bacača Sjenki.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.