Preskoči na glavni sadržaj

Frooom! slavi desetu godišnjicu djelovanja

 'Frooom" filmska škola za djecu i mlade obilježava desetu godišnjicu postojanja prigodnim programom pod nazivom "Što ne vidiš gledajući film?" koji će se u kinu Tuškanac održati 25. lipnja, s početkom u 16 sati. 

"Kada smo čitali projekt Bacača sjenki filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih 'Frooom!' svi smo poželjeli biti djeca!" - upravo tim riječima je umjetnička savjetnica za komplementarne djelatnosti HAVC-a najavila prvo financiranje ovog projekta u proljeće 2012. godine, koji 25. lipnja ove godine slavi deset godina uspješnosti provedbe.

Od tada se 'Frooom!' funkcionalna filmska škola za djecu i mlade proširila po cijeloj Hrvatskoj, predstavila na 5 kontinenata, umrežila s najvećim Europskim i svjetskim institucijama filmske i medijske pismenosti, te proizvela preko 400 kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova dječjeg stvaralaštva koja su osvojila brojne nagrade i priznanja širom svijeta.

Preko 4000 polaznika prošlo je ovu složenu filmsku edukaciju koja osim filmske i medijske pismenosti povezuje i informatičku i informacijsku naobrazbu u funkcionalni obrazovni program. Pod tim se podrazumijeva da 'Frooom!' i Bacači sjenki smatraju i zagovaraju da se svako dijete u Hrvatskoj paralelno s učenjem pisanja i čitanja, računanja i razumijevanja ta oba teksta, mora istovremeno i filmski i medijski opismenjavati. 

Složenost i inovativnost prepoznali su brojni partneri širom EU i svijeta te je 'Frooom!' metodologija postala prepoznatljiv i prihvatljiv inovativni obrazac filmskog i medijskog obrazovanja u Bangladešu, Njemačkoj, Čileu, Portugalu, Francuskoj  i drugdje.

"Da bi proslavili ovu lijepu i uspješnu priču, Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane na intermedijalni filmski događaj s nagradnom tombolom na kojem će se dijeliti 10 bonova za naše filmske radionice, 10 raznih filmskih didaktičkih sredstva, 10 majica Bacača sjenki, 10 platnenih torbi filmske škole Frooom! te druge brojne nagrade," stoji u pozivnici Bacača sjenki.

Umjetnički dio programa posvećen je gospodinu Grafoskopu, a kako on može slikati, snimati i svirati pokazat će nam mlada arhitektica i filmska autorica Mia Martinović. Nakon kratke pauze za domjenak, slijedi prava filmska poslastica – animirani fantastično-avanturistički film Putovanje jednog princa, remek-djelo koje je stvorio Jean-François Laguionie, dobitnik Zlatne palme u Cannesu 1978. te brojnih drugih važnih filmskih nagrada.

FROOOM! filmska škola prepoznata je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Agencije za elektroničke medije (AEM), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Grada Preloga, kao apsolutna obrazovna uspješnica koja privlači pažnju publike i medija već punih 10 godina!

Nastava se kontinuirano održava u Zagrebu, Rijeci, Gradecu i Koprivnici, a ona se provodila i povremeno provodi i u Splitu, Sinju, Komiži, Dubrovniku, Prelogu, Pakracu, Opatiji, Puli i Osijeku.

Više detalja možete pronaći na službenoj stranici Bacača sjenki

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.