Preskoči na glavni sadržaj

Franjo Dijak na festivalu u Montrealu nagrađen za glavnu ulogu u filmu Goran

Hrvatski glumac Franjo Dijak nagrađen je na nedavno održanom 20. Međunarodnom filmskom festivalu 'Fantasia' u Montrealu nagradom za najbolju mušku glavnu ulogu u novom filmu Nevija Marasovića Goran koji je svoju svjetsku premijeru imao upravo na tom filmskom festivalu. 

Radnja Gorana smještena je u Gorski kotar. Naslovni junak (Dijak) je taksist koji brine za svoju slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost. 

Film je nastao u produkciji Antitalenta. Scenarij potpisuje Gjermund Gisvold, kameru Damir Kudin, montažu Marko Ferković, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, oblikovanje zvuka Damir Rončević, dok je za produkciju bio zadužen Danijel Pek. U filmu, uz Dijaka, glume Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc. Postoprodukcija filma realizirana je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a početak domaće kinodistribucije očekuje se u siječnju 2017. godine (za distribuciju je zadužen Blitz film i video).

Nagradu za najbolji dugometražni igrani film na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Fantasia osvojio je Vlak za Busan (Train to Busan) u režiji Yeona Sang-hoa, najboljim redateljem proglašen je Kiyoshi Kurosawa (Creepy), a najboljom glumicom Youn Yuh-jung (The Bacchus Lady). Kompletnu listu nagrađenih potražite na ovoj poveznici

Osim toga u programu kratkometražnih filmova (Fantastique week-end du cinéma québécois) jednu od tri nagrade za najbolji film osvojila je manjinska kanadsko-hrvatska koprodukcija Only Lovers Leave to Die. Režiju, scenarij, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, producenti su Vladimir Kanić i Valentina Orešić, a ovaj kratkometražni animirani film nastao je u produkciji kuće Tvornica svjetlosti/Factory of Light. 

Fantasia Film Festival u Montrealu se ove godine održao od 14. srpnja do 3. kolovoza, te se pozicionirao kao najveća i najutjecajnija manifestacija posvećena žanrovskom filmu u Sjevernoj Americi, ali i kao jedan od najpopularnijih filmskih festivala u zemlji. Posjetilo ga je više od 100.000 gledatelja, a donosi velik broj filmskih ostvarenja koja variraju od snažnih osobnih priča i vizija do komercijalnih ostvarenja za široku publiku.

Ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filma GoranOnly Lovers Leave to Die

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.