Preskoči na glavni sadržaj

Francuski film Na zemlji pobjednik 5. Postira Seaside Film Festivala

U nedjelju je završeno još jedno, peto po redu, izdanje Postira Seaside Film Festivala, u kojem je mnoštvo izvanrednih kratkometražnih filmova prikazano pred više od 1.800 posjetitelja. Kroz dvije natjecateljske večeri u međunarodnoj konkurenciji, na prepunoj je postirskoj Pjaci prikazano 14 filmova sa svih strana svijeta, uglavnom hrvatskih premijera. 

Publika je ove godine najboljim uratkom proglasila film Na zemlji (Au sol) francuskog režisera Alexis Michalika, dramu o borbi čovjeka protiv nehumane administracije. Nagradu je preuzeo producent filma Antoine Le Carpentier, koji je bio gost festivala. Publika je vrlo dobro ocijenila i drugoplasirani Pony Place, kao i trećeplasirani Moonlight Serenade, film o neobičnoj sudbinskoj potrazi za ljubavlju iz mladosti, kojega je pred oduševljenom publikom predstavio sam redatelj Laurent Firode.

U trećoj večeri PSFF-a predstavljeni su novi festivalski programi. Fokus na Francusku, realiziran u suradnji s Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj, donio je četiri odlična filma. Najviše emocija izazvao je izvrsni Majka Voda (Ma manman d´lo), kojeg je osobno predstavio redatelj Julien Silloray. Publika je bila oduševljena i filmom Majka Zemlja (Terremere), dramom o identitetu, kojeg je također osobno predstavio redatelj Aliou Sow, gost ovogodišnjeg PSFF-a. 

U drugom dijelu večeri publiku je pozdravio Bernd Buder, programski direktor partnerskog Cottbus Film Festivala. Potom je prikazan rumunjski film Caj putere, prošlogodisnji pobjednik Cottbusa u kategoriji kratkog filma.

Domaći program otvoren je filmom Lako pokojnima kojeg je publici predstavila producentica Julija Martinović. Film Ne pričamo o vama nego o djeci predstavio je velik dio filmske ekipe na čelu s redateljem Lukom Rukavinom. Redatelj Dinko Bozanić zajedno sa snimateljem Raulom Brzićem predstavio je Zujanje, film o spajanju dvaju naizgled nespojivih svjetova, urbanom mladiću Petru i osebujnom Piki, čovjeku iz dalmatinske Zagore. Lokalni film Ivo pok. Mikule izazvao je osobito oduševljenje publike koja je u njemu prepoznala svakodnevicu svoga i svakoga 'maloga mista'. Film je predstavila cijela amaterska filmska ekipa, na čelu s redateljima Jadrankom Šantićem i Ivom Kličinovićem. Lokalni program nastavljen je filmom Ponedjeljak u kojem glavnu ulogu igra mlada postirska glumica Aneta Matulić.

Večer je završena prikazivanjem filma Pod pritiskom koji je nastao kao rezultat trodnevne Filmske radionice za mlade PSFF–a pod vodstvom snimatelja Raula Brzića i učiteljice Maje Ćapin. Polaznici su za svoj uradak s jasnom porukom protivljenja nasilju u školama nagrađeni gromoglasnim pljeskom.

U dvodnevnom off-programu Midnight shorts, u kasnonoćnim projekcijama na plaži Prja, gledatelji su mogli uživati u 17 odličnih, malo otkačenijih filmova. Program je zatvoren filmom Da, volimo (Ja vi elsker) norveškog redatelja Hallvara Witzoa, kojemu je ovo drugo prikazivanje filma na PSFF-u. 

Od prvog do petog dana u četrdesetak vrhunskih kratkometražnih filmova u jedinstvenoj atmosferi Postira Seaside Film Festivala uživalo je više od 1.800 posjetitelja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.