Preskoči na glavni sadržaj

Fokus program posvećen hrvatskim filmovima na Eastern Neigbours Film Festivalu u Nizozemskoj

Fokus program donosi 13, mahom višestruko nagrađivanih i međunarodno zapaženih, hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova. Uz to, uoči 14. izdanja Eastern Neighbours Film Festivala, u Amsterdamu će se 4. studenog održati posebna projekcija Zore, uz prisustvo redatelja Dalibora Matanića. Glavni program ENFF-a se odvija u Hagu, od 23. do 27. studenog. 

"Hrvatska kinematografija prolazi kroz intenzivno, uzbudljivo razdoblje promjena i smjene generacija. Stara garda vrsnih redatelja nastavlja hrabro portretirati pretežno politički relevantne teme. Nasuprot tome, nova generacija, uglavnom redateljica, bavi se osobnom dramom unutar obiteljskih ili rodnih specifičnosti, donoseći nove glasove i svježe filmske pristupe," stoji u najavi fokus programa posvećenog hrvatskom filmu na ovogodišnjem, 14. festivalu filmova iz istočne i jugoistočne Europe - Eastern Neighbours. 

U sklopu programa prikazuje se tri dugometražna prvijenca: Murina Antonete Alamat Kusijanović, Zbornica Sonje Tarokić i Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića, a tu je i film Bili smo vam dobri Branka Schmidta.

Od kratkometražnih igranih naslova, fokus program predstavlja Mekana bića Ivane Škrabalo i Snjeguljicu Lane Barić

Dio programa posvećen je i dokumentarnim dugometražnim djelima kao što su Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, Tvornice radnicima Srđana Kovačevića, Žica Tihe K. Gudac i Ljubav oko svijeta Anđele RostuharDavora Rostuhara. U fokus programu prikazuje se i dokumentarni film srednjeg metra, Bosanski Brodvej Jasmine Beširević te kratkog metra Babajanja Ante Zlatka Stolice. Uz to, tu je i kratkometražni dokumentarac Krste Papića, Specijalni vlakovi (1972.). 

Riječ je o naslovima koji su u posljednjih godinu dana posebno zamijećeni i nagrađivani na domaćim i inozemnim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Locarno, Sarajevo Film Festival, Pulski filmski festival...)

Opis programa i popis filmova možete pronaći ovdje.

Osim fokus programa, ENFF publici u Amsterdamu predstavlja i Dalibora Matanića i njegovu Zoru, koja se prikazivala na prošlogodišnjem izdanju festivala. Redatelj će publici osobno predstaviti film, a povodom toga objavljen je intervju koji možete pročitati na ovoj poveznici

U sklopu putujućeg programa festivala (On Tour) održala se posebna projekcija i manjinske koprodukcije, Praznik rada Pjera Žalice (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). 

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Festival prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno. Ove godine se festival u Hagu održava od 23. do 27. studenog, a cijeli program bit će objavljen narednih tjedana.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.