Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na hrvatsku kratkometražnu produkciju na festivalu Short Shorts u Japanu

Na tokijskom festivalu Short Shorts, čije će se 15. izdanje održati od 23. svibnja do 16. lipnja u okrugu Harajuku, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom organiziran je program kratkometražnih filmova Focus on Croatia, čiji će gosti biti redatelji Hana Jušić i Igor Šeregi. Kratkometražni igrani film Recikliranje redatelja Branka Ištvančića uvršten je u natjecateljski program Save the Earth.

Povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske organiziran je poseban program Focus on Croatia, čiji je cilj japanskoj publici dati uvid u suvremenu hrvatsku kratkometražnu produkciju. Program uključuje sedam nagrađivanih igranih, eksperimentalnih i animiranih naslova, koje je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom odabrala programska urednica Aki Isoyama. U sklopu programa na festivalu će gostovati filmaši Hana Jušić (Zimica) i Igor Šeregi (Životinjsko carstvo), koji će prisustvovati projekcijama i razgovorima nakon njih. Ostatak programa uključuje Oca skupine autora, Site Selection Mare Šuljak, Uskršnja jaja Slobodana Karajlovića, Miramare Michaele Müller i Žuti mjesec Zvonimira Jurića.

Kratkometražni igrani film Recikliranje Branka Ištvančića uvršten je u selekciju jednog od natjecateljskih programa festivala. Radi se o programu Save the Earth u kojem će se sedam naslova od 155 prijavljenih iz cijeloga svijeta natjecati za nagradu J-WAVE, koju će odabrati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija.

Recikliranje je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba, koja svog najstarijeg sina Safeta prati na prvi radni dan u najnoviji pogon za recikliranje. Na službenoj stranici filma navodi se da je ideja priče kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaćaju suvremeno društvo. Romska obitelj skuplja (reciklira) odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu kako bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici. Film je bio prikazan na nekoliko svjetskih festivala, a u kinodistribuciji prikazan je kao dio dugometražnog omnibusa Zagrebačke priče u produkciji Propeler Filma.

Festival Short Shorts održava se od 1999. godine u okrugu Harajuku japanskog glavnog grada Tokija, a 2004. godine Američka filmska akademija (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences) službeno ga je akreditirala, što znači da dobitnik Grand prixa postaje prihvatljiv za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma. Ovogodišnji festival primio je više od 5000 prijava iz cijeloga svijeta, a za službeni program odabran je 81 film iz 38 zemalja. Festival ove godine slavi 15. obljetnicu, a održavat će se od 23. svibnja do 16. lipnja. Više informacija potražite na njegovim službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Zimica; Životinjsko carstvo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.