Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na hrvatsku kinematografiju na 44. Festivalu novog filma u Montrealu

U sklopu Festivala novog filma u Montrealu, čije se 44. izdanje održava od 7. do 18. listopada 2015., održat će se fokus na hrvatsku kinematografiju koji istražuje vezu između arhitekture, povijesti i filma od 60-ih godina do danas. Na festivalu će se također prikazati i izbor iz hrvatske animacije ostvaren u suradnji s festivalom Animafest Zagreb, dok će u službenom programu festivala biti prikazani Zvizdan i Vrapci.

Program pod nazivom Arhitektura hrvatskog filma predstavlja izbor klasičnih i suvremenih naslova u kojima je arhitektura predstavljena kao važan element zapleta. Kako je arhitektura usmjerena strukturiranju privatnog i društvenog života, a film i kinematografija predstavljaju svojevrsni odraz snova, očekivanja i stavova društva o samome sebi, spajanjem ovih dviju disciplina nastoji se pružiti uvid u hrvatsku povijest, od socijalističke izgradnje nakon Drugog svjetskog rata, preko krize 1980-ih pa sve do današnjice, kao i uvid u dominantne filmske stilove, teme i žanrove svakog desetljeća. Program obuhvaća klasične dugometražne i kratkometražne filmove kao što su Moj stan Zvonimira Berkovića, Martin u oblacima Branka Bauera te Kašinska 6 i Treći ključ Zorana Tadića, kao i nekoliko recentnih naslova: Najmanji Tomislava Šobana, Pragovi Dijane Mlađenović, Zubi Darije Blažević i Tlo pod nogama Sonje Tarokić. Program Arhitektura hrvatskog filma nastao je u suradnji Odjela za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra te festivalskog selektora, kustosa i programera Daniela Karolewicza.

U sklopu programa Special Presentations, posvećenom izboru filmova koji su obilježili tekuću godinu, svoju će kanadsku premijeru na festivalu imati i Zvizdan Dalibora Matanića, dok će u programu Panorama biti prikazani Vrapci, islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija redatelja Runara Runarssona, nedavno proglašena najboljim filmom na festivalu u San Sebastianu.

U suradnji s festivalom Animafest Zagreb, na FNC-u će biti prikazan i P'tits loups, program koji uključuje izbor najuspješnijih suvremenih i kinotečnih hrvatskih animiranih filmova za djecu.

Festival novog filma u Montrealu jedna je od najvažnijih filmskih manifestacija u Kanadi. Festival svake godine posjeti više od 160.000 posjetitelja, a također je i jedan od onih koji filmove iz svojih natjecateljskih programa mogu izravno kandidirati u prednominacije za nagradu Oscar koju dodjeljuje Američka akademija filmske znanosti i umjetnosti. Njegovo 44. izdanje održava se od 7. do 18. listopada 2015.

Više informacija o hrvatskim filmovima na FNC-u potražite ovdje te na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Treći ključ; festivalski vizual

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.