Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na filmove iz regije: mnoštvo hrvatskih naslova na 20. Međunarodnom festivalu animiranog filma Fantoche

Ovogodišnje jubilarno, 20. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche, koje se u švicarskom Badenu održava od 6. do 11. rujna, posvetilo je dio svog programa animaciji regije kulturnog prostora bivše Jugoslavije. Osim u posebnom kuriranim programima, na kojima su radili i hrvatski filmaši, jedan se domaći naslov prikazuje i u službenom natjecateljskom programu festivala. 

Kratkometražni animirani film Pozdrav suncu autora Darka Masneca predstavit će se publici u Badenu u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa. 

Animaciju za film o zaljubljenom astronautu, suncu i jednom ljubavnom trokutu radili su Darko Masnec, Anita Kos i Stjepan Milas, a scenarij uz Masneca supotpisuje i Lana Cirkveni. Pozdrav suncu premijerno je prikazan na ovogodišnjem Animafestu, nakon čega se prikazivao na raznim domaćim i međunarodnim festivalima. Film nastaje u produkciji kuće Studio u šumi, a producent je Stjepan Milas. 

Osim toga, Fantoche u svom 20. izdanju donosi fokus na regije kulturnog prostora bivše Jugoslavije (Focus The Balkans). Fokus sekciju čini pet filmskih programa i jedna diskusija naziva "Film i rat" (Film and War) koja nastoji odgovoriti na pitanja kakvu ulogu ima film u ratu i u prikazivanju rata te kako su sukobi iz prošlosti i sadašnjosti utjecali na kreativnost. Jedan od sudionika diskusije je i animator i umjetnički direktor Animafesta, Daniel Šuljić

Šuljić je, uz to, kurirao i dva programa u sklopu fokusa: jedan posvećen filmovima autora iz raznih zemalja bivše Jugoslavije, nastalima u periodu od 1960. do 1995. godine (selekciju pogledajte ovdje), a jedan posvećen legendarnoj Zagrebačkoj školi animiranog filma (selekciju pogledajte ovdje). 

U fokus programu namijenjenom recentnim i klasičnim animiranim filmovima za djecu prikazuje se, između ostalih, manjinska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović (koproducentica je Vanja Andrijević, Bonobostudio) te dva naslova majstora Zagrebačke škole: Igra Dušana Vukotića (1962.) i Vau-vau Borisa Kolara. 

Pet recentnih hrvatskih filmova prikazuju se, pak, u programu "Između umjetnosti i eksperimenta" (Between Art and Experiment): Događaji za zaboraviti Marka Tadića, Kako se kalio čelik Igora Grubića, Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića i Ručak Ane Hušman. Program je kurirala povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić.

Program namijenjen filmovima mladih autora (New Voices) prikazuje Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke te ponovno Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. 

U programu naziva "Žene u animaciji s Balkana" (Women in Balkan Animation) prikazuju se tri hrvatska naslova: Udahnut život Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda, Prirodni odabir Alete Rajič (manjinska koprodukcija, hrvatski koproducent je Vinko Brešan, Zagreb film) te Gamer Girl Irene Jukić Pranjić

Međunarodni festival animiranog filma Fantoche održava se od 6. do 11. rujna, a ove godine svoju ulogu direktorice festivala prvi put ispunjava kustosica, umjetnica i voditeljica kulturnih projekata rodom iz Zagreba, Ivana Kvesić

“Fokusirali smo se na zemlje koje su ranije bile dio Jugoslavije, zemlje koja je spajala različite religije, regije, jezike i gledišta od 1918. do 1991. Nakon rata, zemlje u ovoj regiji razvile su vlastite nacionalne identitete, ali zbog svog kulturnog i geografskog položaja, još uvijek su blisko povezane. Balkan je složena regija, zbog čega se nismo htjeli koncentrirati samo na jednu zemlju. Umjetnost ne poznaje granice – i to će kroz ovu seriju postati jasno", rekla je Kvesić o fokus programu. 

Fantoche je najprestižniji švicarski festival animiranog filma i jedan je od vodećih događaja za animirane filmove u svijetu. Sve detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.