Preskoči na glavni sadržaj

Fleke, Mezanin i Dove sei, amor mio u Natjecateljskom programu 17. Sarajevo Film Festivala

Uz već najavljena četiri dokumentarna filma u službenom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg 17. Sarajevo Film Festivala (22. – 30. srpnja), danas je objavljen i Natjecateljski program igranog filma i Natjecateljski program kratkometražnog filma.

Međunarodnu premijeru u Natjecateljskom programu – igrani film u Sarajevu tako će imati Fleke scenarista i redatelja Alda Tardozzija. Film će se natjecati s još devet filmova iz regije. Tardozzijev debitantski dugometražni igrani film priča je o slučajnom prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjih djevojaka, Lane i Irene, koje se rađa tijekom jedne burne zagrebačke noći. Put kojim prijateljice prolaze pun je iskušenja, obrata, napetosti, ali i požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi. Glavne uloge u filmu tumače Iskra Jirsak, Nika Mišković, Živko Anočić, Goran Grgić, Sanja Vejnović, Filip Križan, Franjo Kuhar, i Alen Liverić. Direktor fotografije je Darko Drinovac, montažer Mato Ilijić, scenograf Mato Gabelica, kostimografkinja Alena Orović, a glazbu potpisuje Luka Zima. Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinoteke, a producenti su Ljubo Zdjelarević, Barbara Jukopila i Tomislav Vujić. Film će svoju hrvatsku premijeru imati ovog mjeseca u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli.

U Natjecateljski program – kratkometražni film uvrštena su dva hrvatska filma, igrani film Mezanin (2011.) Dalibora Matanića i animirani Dove sei amor mio (2011.) Veljka Popovića.

Radnja Matanićeva filma smještena je u otuđeni velegrad u kojem vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva. Junakinja Mezanina, mlada djevojka u potrazi za poslom (Leona Paraminski), pristaje biti svedena na ljudsko meso - jer je to jedini mogući ulaz u igru preživljavanja. Mezanin je svoju hrvatsku premijeru imao u ožujku u Rijeci, a prikazivanje na festivalu u Sarajevu bit će njegova međunarodna premijera. Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame.

Kratkometražni animirani film Dove sei, amor mio (2011.) priča o samotnom životu jedne starice ispunjenom svakodnevnim ritualima i melankoličnim prisjećanjima na sretnije dane. Ipak, ispod površine krije se strašna tajna od koje starica više ne može pobjeći. Film je producirao Bonobostudio.

Naslovne fotografije: prizori iz filma Fleke, Mezanin i Dove sei, amor mio

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.