Preskoči na glavni sadržaj

Finsko-hrvatski Domoljub Arta Halonena u kinima

Domoljub je finsko-hrvatska koprodukcija snimana na nekoliko domaćih lokacija. Riječ je o sportskoj komediji o doping-skandalu finske skijaške momčadi. Film je jedan od korisnika HAVC-ovog Programa mjera poticaja, a hrvatski koproducent je MP – filmska produkcija.

Radnja Domoljuba odvija se tijekom 1970-ih i 1980-ih, a inspirirana je događajima koji su doveli do skandala na Svjetskom skijaškom prvenstvu iz 1980-ih, kojim je razotkrivena duga povijest uporabe dopinga u finskoj nacionalnoj skijaškoj momčadi. Glavni lik filma je Tilvo, muškarac izuzetno moćne krvi. Kada članovi finske skijaške momčadi čuju za njega, povjeruju da su našli tajno oružje za uspjeh svojih skijaša. Njegova krv može toliko unaprijediti rezultate svakog sportaša, da s najmanjom lakoćom pobjeđuju sve protivnike na svim natjecanjima – a Olimpijske igre sve su bliže.

Domoljub se u nekoliko navrata prošle godine snimao na lokacijama u Hrvatskoj (Begovo razdolje, Delnice, Pokljuka, Zagreb). Tilva je odigrao Martti Suosalo, a ostale uloge u Pamela Tola, Lauri Tilkanen, Zijad Gračić, Ivica Zadro, Alan Katić te Ben Johnson – bivši olimpijski trkač koji je krajem 1980-ih i sam pao na doping-testu. Glazbu za film potpisuje Alfi Kabiljo, majstorica maske je Ana Bulajić Črček, scenograf Ivica Trpčić, a hrvatski producent filma je Igor A. Nola. Domoljub je jedan od korisnika Programa za mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, baš kao i serije Igra prijestolja i Borgia.


Ben Johnson i Martti Suosalo u Domoljubu

Domoljub se od 22. veljače može pogledati u multipleksima Cinestar, a uskoro će krenuti u distribuciju po nezavisnim kinima. Distributer je Blitz film & video.

Redatelj i scenarist Arto Halonen snimio je i dokumentarni film na sličnu temu – Kada junaci lažu, koji je prikazan u programu Kontroverzni Dox ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Fotografije iz filma u visokoj rezoluciji preuzmite na ovoj poveznici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.