Preskoči na glavni sadržaj

Filmu Otac nagrada publike i Ekumenskog žirija na 70. Berlinaleu

Otac redatelja Srdana Golubovića, manjinska hrvatska koprodukcija čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, prikazan je u sklopu službenog programa Panorama te se kući vraća s nagradom publike i Ekumenskog žirija. 

"Nagrada publike u Panorami je jedan od najvećih uspjeha hrvatskoga filma u posljednje vrijeme budući da se radi o najvažnijoj nagradi u programu. Ekumenska nagrada žirija je još jedno međunarodno priznanje filmu. Posebno se zahvaljujemo hrvatskim članovima ekipe, Goranu Bogdanu koji tumači glavnu ulogu i Ognjenu Sviličiću, scenaristu. Ove nagrade nam omogućavaju siguran put do publike diljem Europe.", izjavili su tim povodom producenti Boris T. Matić i Lana Matić

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu Otac igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dok scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa. 

Srdanu Goluboviću ovo je bio treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi naslovi Klopka (2007.) i Krugovi (2013.) – koji su također osvojili Nagradu ekumenskog žirija. 

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine naslovi s jakim autorskim vizijama. Osim Oca, u tom je programu prikazan je i film Mare redateljice Andree Štake koji nastaje u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji, kao rezultat suradnje produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić

Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea – otišla je filmu Otac koji je, osim toga, dobio i priznanje Ekumenskog žirija uz koje ide i novčana nagrada u iznosu od 2 500 eura. 

Na svečanom zatvaranju 70. Berlinalea koje se održalo u subotu 29. veljače, glavna nagrada Zlatni medvjed dodijeljena je filmu There Is No Evil iranskog redatelja Mohammada Rasoulofa. Nagradu žirija odnosno Srebrnog medvjeda osvojila je Eliza Hittman za film Never Rarely Sometimes Always. Istu nagradu u kategoriji 'najbolji redatelj' dobio je Koreanac Hong Sang-soo za film The Woman Who Ran, dok su u glumačkim kategorijama najboljima proglašeni Paula Beer za ulogu u filmu Undine te Elio Germano za film Hidden Away. Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su braća D'Innocenzo za Bad Tales, a za izvanredan umjetnički doprinos nagrađen je Jürgen Jürges za filmsku fotografiju filma DAU. Natasha. Popis svih nagrađenih filmaša i filmova možete pronaći na službenoj stranici Berlinalea

Ovogodišnji žiri natjecateljskog programa činili su Jeremy Irons, Bérénice Bejo, Bettina Brokemper, Annemarie Jacir, Kenneth Lonergan, Luca Marinelli i Kleber Mendonça Filho

Ovogodišnji Berlinale održavao se od 20. veljače do 1. ožujka, a iduće, 71. izdanje traje od 11. do 21. veljače 2021. godine. 

Naslovne fotografije: Boris T. Matić, Lana Matić, Ognjen Sviličić; ekipa filma Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.