Preskoči na glavni sadržaj

Filmu Na vodi Gorana Devića posebno priznanje na 18. DokuFestu

Dugometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Gorana Devića Na vodi dobio je posebno priznanje žirija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se ove godine u Prizrenu održao od 2. do 10. kolovoza. 

Posebno priznanje filmu Gorana Devića Na vodi dodijelio je međunarodni žiri natjecateljskog programa 'Balkan Dox' u sastavu: poljski filmski stručnjak Krzysztof Gierat, iranska filmašica i umjetnica Mania Akbari i producent dokumentarnih filmova te prodajni zastupnik (Dogwoof) Luke Brawley iz Velike Britanije.  

'Filmu dajemo posebno priznanje zbog vizualno lijepog opisa dvostrukog (stvarnog i mentalnog) života protagonista, uronjenog u traumatična sjećanja na rat koja bacaju sjena na njihov sadašnji život. Ovaj film je dirljiva i gorka čežnja za izgubljenim svijetom', stoji u obrazloženju žirija 18. DokuFesta. 

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji ('Balkan Dox') proglašen je rumunjski Timebox redateljice Nore Agapi

Na vodi je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu, gdje je također osvojio posebno priznanje žirija, a producirao ga je Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost) te je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Riječ je o filmu kojeg čine neobične priče protagonista kroz koje autor portretira rodni Sisak, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu ispliva i poneki sukob: na vodi i uz vodu upoznajemo galeriju raznovrsnih likova, koje autor predstavlja majstorski i s puno ljubavi. 

Osim filma Gorana Devića, na festivalu u Prizrenu prikazana su još četiri hrvatska naslova. U programu 'Balkan Dox' prikazani su filmovi: Greetings from Free Forests američkog redatelja Iana Soroke nastao u slovensko-američko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Luka Rukavina, Plan 9); Najljepša zemlja na svijetu Želimira Žilnika nastao u austrijsko-slovensko-srpsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nenad Puhovski, Factum) i Tusta redatelja Andreja Korovljeva (producent Nenad Puhovski, Factum). U sklopu natjecateljskog programa posvećenog filmovima o ljudskim pravima prikazan je nagrađivani film Nebojše Slijepčevića, Srbenka

Na 18. izdanju DokuFesta prikazala su se 282 filma u natjecateljskim i nenatjecateljskim kategorijama, uz brojne popratne programe uključujući radionice, panele, masterclassove i izložbe. Svečana dodjela nagrada i priznanja održana je u subotu 10. kolovoza u kinu Lumbardhi. 

Više o festivalu te dodjeljenim nagradama pronađite na službenoj stranici DokuFesta

Naslovne fotografije: scene iz filma Na vodi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.