Preskoči na glavni sadržaj

Filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić međunarodna nagrada East – West Golden Arch za najbolji film i kandidatura za nagradu Oscar

Film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske (hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić) proglašen je najboljim dugometražnim filmom trećeg izdanja međunarodne nagrade East – West Golden Arch koja se dodjeljuje najboljim ostvarenjima s prostora Euroazije. Osim toga, film je i rumunjski kandidat za nagradu Oscar. 

"Raduov film je nakon berlinske premijere i glavne nagrade nastavio svoj put po festivalima, i evo ponovno je nagrađen, ovaj put stručnom nagradom koja zaista veseli. U međuvremenu je bio nagrađen i na našem Pulskom filmskom festivalu, zatim u Herceg Novom Zlatnom mimozom za režiju a u Češkoj, koja je jedna od koproducentskih zemalja, dobio je The Golden Kingfisher Award na festivalu u Plzenu. Film je i rumunjski predstavnik za nagradu Akademije. Zagrebačka publika će ga uskoro moći vidjeti u programu Ponovo s nama Zagreb film festivala.", izjavila je tim povodom Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma. 

Dodjela nagrade održana je 25. listopada u kinu Khudozhestvenny u Moskvi, a najbolji film proglasio je Andrey Plakhov, filmski stručnjak, filmski kritičar i programski direktor nagrade. Istaknuo je da je glavna nagrada s punim pravom dodijeljena Rumunjskoj koja već dugo drži vodeću poziciju svjetske neovisne kinematografije. 

Inače, filmska nagrada East – West Golden Arch nastoji potaknuti i promovirati otkrića s područja Euroazije, skrenuti pozornost na uvjerljive umjetničke procese koji se tamo odvijaju i koji su često zasjenjeni komercijalnijim, pretežno kinematografskim jezikom na engleskom jeziku. O najboljima u nekoliko kategorija, od filma, režije i scenarija do glavne ženske i muške uloge odlučuje žiri, sastavljen od 24 filmska kritičara i kritičarki iz cijeloga svijeta. 

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici, a cijelovit popis nagrađenih ovdje

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić odabran je i kao kandidat za nagradu Oscar što je redatelju Radu Judeu ukupno treći film koji je rumunjski kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma. Podsjetimo, nominacije za nagradu Oscar bit će objavljene 8. veljače 2022. godine, a svečana dodjela održat će se 27. ožujka. 

Film je priča o nastavnici Emi koja se zatekne u nezahvalnoj situaciji nakon što u javnost procuri njena privatna snimka seksa s mužem. Iako prisiljena suočiti se s bijesnim roditeljima koji inzistiraju na tome da bude otpuštena iz škole, Emi je odlučna u borbi da ne popusti njihovom pritisku. Radu Jude donosi uzbudljivu kompilaciju atipične forme i beskompromisnog humora, s mnoštvom britkih i zanimljivih opaski o licemjerju i predrasudama tipičnim za današnje društvo.

Scenarij za film potpisao je sam redatelj Radu Jude, producentica filma je Ada Solomon (microFILM, Rumunjska), koproducenti su Paul Thiltges i Adrien Chef (Paul Thiltges Distributions, Luksemburg), Jiří Konečný (endorfilm, Češka) i Ankica Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska), direktor fotografije je Marius Panduru RSC, montažer Cătălin Cristuțiu, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, zvuk potpisuju Hrvoje Radnić i Dana Bunescu, scenograf je Cristian Niculescu, a kostimografkinja Cireșica Cuciuc. U glavnoj ulozi učiteljice Emi je Katia Pascariu uz koju u filmu još igraju Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean i Andi Vasluianu.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.