Preskoči na glavni sadržaj

Filmski kurikulum: bajke za odrasle Ante Babaje

Filmski kurikulum koji će se održati u ponedjeljak, 25. ožujka u Kulturno informativnom centru KIC posvećen je stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. Prikazat će se kratkometražni igrani film Lakat (kao takav), a zatim dugometražni Carevo novo ruho. Ulaz na program je besplatan. 

Na programu je kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959.) i dugometražna ekranizacija bajke H.C. Andersena Carevo novo ruho (1961.). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva, Kulturno informativnog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (projekt Filmska pismenost)  i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

 Filmovi:  

  • Lakat (kao takav) (igrani, 1959, c/b, 17 min)

Režija: Ante Babaja
Scenarij: Božidar Violić
Fotografija: Hrvoje Sarić
Uloge: Boris Festini, Janez Čuk

Dva brata blizanca suprotnih karaktera na različit se način snalaze u životu. Dok jedan beskrupuloznošću brzo dostigne uspjeh, drugi strada zbog svog poštenog ponašanja. Sve se promijeni kad drugi brat ode u školu laktarenja.

  • Carevno novo ruho (igrani, 1961, boja, 67 min)

Režija: Ante Babaja
Scenarij: Božidar Violić
Fotografija: Oktavijan Miletić
Uloge: Stevo Vujatović, Ana Karić, Zlatko Madunić, Antun Nalis, Saša Violić, Vanja Drach, Josip Petričić, Ivo Kadić, Mato Grković

U Velikoj Puritaniji par skitnica osuđen je na smrt zbog nepristojnih snova. Da bi se spasili, predstavljaju se kao tkalci koji su u stanju izraditi nevidljivo ruho za cara Gonagonazara Jedinog. Istinu o nepostojećem ruhu usuđuje se reći samo dvorska luda.

Naslovne fotografije: prizori iz filmova Carevo novo ruho; Lakat (kao takav)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.