Preskoči na glavni sadržaj

Filmski kritičar Jurica Pavičić u žiriju 61. Berlinalea

Filmski kritičar i književnik Jurica Pavičić član je nezavisnog međunarodnog žirija kritike FIPRESCI na 61. Berlinaleu koji se održava od 10. do 20. veljače 2011. godine. Međunarodni žiri kritike dodjeljuje nagrade za najbolji film u glavnoj konkurenciji berlinskog festivala, te programima Panorama i Forum. 

Uz Juricu Pavičića u FIPRESCI-jevom žiriju su i Diego Lerer (predsjednik žirija), Ken’ichi Okubo, Joao Antunes, Ingeborg Bratoeva, Daniela Sannwald, Carmen Gray, Gulnara Abikeyeva i Silvia Hallensleben.

Prema pravilima, žiri se smatra nezavisnim samo ako njegove članove nije izabrao i/ili sugerirao Berlinale. Zbog različitosti i količine filmova u programima, veći broj nezavisnih žirija dodjeljuje nagrade na festivalu. Ovime festival potiče kritičko ispitivanje i kvalitetnu prosudbu filmova.

Jurica Pavičić (Split, 1965.) od 1990. godine radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list.). Godine 1992. nagrađen je nacionalnom nagradom za filmsku kritiku Vladimir Vuković, za kolumnu Vijesti iz Liliputa 1996. dobiva nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu Veselko Tenžera, a 2007. nagradu Miljenko Smoje Slobodne Dalmacije. Autor je romana Ovce od gipsa, Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majke i Crvenkapica, zbirki eseja i kolumni Vijesti iz Liliputa i Split by Night, te knjige Hrvatski fantastičari – jedna književna generacija.

Po njegovu romanu Ovce od gipsa nastao je i scenarij za film u režiji Vinka Brešana Svjedoci koji je uvršten u konkurenciju Berlinalea i nagrađen Ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Zlatnom arenom za scenarij Festivala igranog filma u Puli.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.