Preskoči na glavni sadržaj

Filmski festival u Göteborgu prikazuje četiri hrvatska filma

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, jednom od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, koji se održava od 23. siječnja do 2. veljače, bit će prikazana četiri hrvatska naslova. Riječ je o filmovima Zagreb Cappuccino, debitantskom dugometražnom filmu Vanje Sviličić koji će upravo u Švedskoj doživjeti svoju međunarodnu premijeru, Otoku ljubavi Jasmile Žbanić, te manjinskim koprodukcijama Spomenik Michaelu Jacksonu Darka Lungulova i Ničije dijete Vuka Ršumovića. 

Zagreb Cappuccino prikazat će se u programu Nya röster (Novi glasovi). Film je humorna drama o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim četrdesetima. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost.

Scenarij potpisuju Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis. Direktor fotografije je Danko Vučinović, scenografkinja je Ivana Škrabalo, a kostimografkinje su Blanka Budak i Lidija Sertić. Producent filma je Damir Terešak iz producentske tvrtke MaXima film. 

Otok ljubavi priča o obitelji Grebo koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, trudna Francuskinja koja živi u Sarajevu, s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola. Tamo susreću Floru, Rumunjku koja živi u Njemačkoj, a zaplet se stvara oko kemije koja se razvija između nje i svakog od supružnika. 

Režiju potpisuje Jasmila Žbanić, a u realizaciji filma sudjelovali su scenarist Aleksandar Hemon te producenti Damir Ibrahimović i Leon Lučev. Kameru potpisuje Christine A. Meier, montažu Isabel Meier. Glavne uloge igraju Ermin Bravo, Ariane Labed, Ada Condeescu, Leon Lučev, Branka Petrić Fehmiu, Franco Nero i Bojana Gregorić. Film je nastao kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske i Deblokadu iz Bosne i Hercegovine, a na filmskom festivalu u Göteborgu prikazat će se u programu Den gudomliga komedin (Božanstvena komedija). 

U istom će programu biti prikazana i hrvatska manjinska koprodukcija Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova. Radnja filma smještena je u malo, umiruće srpsko mjesto gdje živi vječiti sanjar Marko. Njegova žena Ljubinka, duboko razočarana, odlučuje napustiti i njega i gradić. Marko dolazi na ideju da spasi svoje mjesto i zadrži ljubav svog života izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu. Njegovi najbliži prijatelji uskaču u pomoć, ali gradonačelnik Dragan ima drugačiji plan i koristi nacionalističku grupu Čista Srbija da ga spriječi.

Scenarij također potpisuje Darko Lungulov, kameru Mathias Schoeningh, montažu Dejan Urošević, scenografiju Kiril Spaseski, a glazbu Dejan Pejović. Film je nastao u produkciji kuće Papa films iz Srbije i koprodukciji Propeler Filma iz Hrvatske, njemačkog AV Medien Penrosea i Dream Factoryja iz Makedonije. 

U programu nazvanom Festivalfavoriter (Favoriti Festivala)  bit će prikazana manjinska hrvatska koprodukcija Ničije dijete redatelja i scenarista Vuka Ršumovića. Naslovno „ničije dijete” je stvarni dječak kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Duga i nimalo laka socijalizacija završava njegovim neočekivanim povratkom u Bosnu nekoliko godina kasnije u vrijeme ratnog vrhunca. Film je nastao u koprodukciji kuća Art & Popcorn i BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Snimatelj je Damjan Radovanović, montažer Mirko Bojović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar. Hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200. 000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove godine prikazuje oko 500 filmova iz 80 zemalja svijeta. 

Detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Zagreb Cappuccino, Otok ljubavi, Ničije dijete, Spomenik Michaelu Jacksonu 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.