Preskoči na glavni sadržaj

Filmski četvrtak u HDA: Nikša Fulgosi - Sigurnost u prometu

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazat će se četiri kratkometražna filma Nikše Fulgosija i to: Privatni rat građanina iks (1962., 10 min), Drugarstvo na putu (1963., 13 min), Ravnodušnost na ulicama (1963., 11 min) i Put nije samo vaš (1963., 13 min). Projekcija će se održati u četvrtak, 16. studenog u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), Marulićev trg 21, Zagreb.

Redatelj, scenarist i voditelj Nikša Fulgosi ponajprije je zapamćen kao talentiran te iznimno naobražen autor zapaženih emisija Dokumentarnog programa nekadašnje Televizije Zagreb. Svoju je karijeru započeo kao sportski novinar i autor scenarija za stripove. Početkom 50-tih počinje raditi kao autor namjenskih i edukativnih filmova da bi se 1955. okušao u dugometražnom filmu projektom Mala Jole čije je snimanje obustavljeno odlukom tadašnjeg vodstva Jadran filma. Od 1957. do 1963. za Zora film i Zagreb film realizirao je tridesetak reklamnih filmova od kojih se posebno ističu filmovi o prometnoj sigurnosti.

Program je pripremio filmski arhivist Mladen Burić, a osvrt nakon projekcije dat će Željko Luketić, filmski kritičar, publicist i  scenarist.

Više informacija o događanju možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.