Preskoči na glavni sadržaj

Filmski četvrtak – HDA: projekcija filmova o Jurju Dalmatincu

Program Filmski četvrtak u organizaciji Hrvatske kinoteke, filmskog arhiva u sastavu Hrvatskog državnog arhiva, 21. rujna bit će posvećen Jurju Dalmatincu. Program počinje u 18 sati, a odvija se u dvorani Katalozi HDA (Marulićev trg 21). 

Povodom 550 godina od smrti majstora Jurja Dalmatinca u dvorani Katalozi prikazat će se dva dokumentarna filma, Poruka u kamenu (Stjepan Draganić, 1961., 14 min) i Juraj Dalmatinac – graditelj katedrale (Oktavijan Miletić, 1977., 22 min.), koji se fokusiraju na Dalmatinčev životni projekt, gradnju šibenske katedrale, ali opisuju i njegova ostala djela. Posebno je fascinantan dokumentarac glasovitog autora Oktavijana Miletića s manje poznatim detaljima iz majstorovog života i vizualnim trikovima uz pomoć kojih su prikazane faze izgradnje katedrale.

O Jurju Dalmatincu i njegovom djelu nakon projekcije govorit će dr. sc. Predrag Marković, predstojnik Katedre za umjetnost romanike i gotike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Program je odabrao viši filmski arhivist Juraj Kukoč, a filmove priredio za prikazivanje viši filmski arhivist Mladen Burić. Ulaz na program je besplatan.

Izuzetna kiparska i graditeljska ostvarenja s pravom su priskrbila Jurju Dalmatincu (Zadar, o. 1400. – Šibenik 1473.) status genijalna umjetnika s kojim simbolički završava jedno i počinje novo umjetničko razdoblje, ono rane renesanse. Stoga ne čudi kako se njegovo ime često vezuje uz ono Donatella, ili pak  Brunelleschia. U njegovu velikom i raznovrsnom opusu centralno mjesto zauzima neponovljiva i jedinstvena katedrala sv. Jakova u Šibeniku. Njezine apside, jedino djelo koje je potpisao, građene su jedinstvenom montažnom metodom velikih kamenih blokova, a kako se slična tehnika gradnje potom javlja na kupoli i u oblikovanju oblih krovova-svodova, učvrstilo se uvjerenje stručne javnosti o njegovom idejnom autorstvu čitave katedrale. Zato se ona počesto, premda je građena još 60 godina nakon njegove smrti, naziva i Jurjeva katedrala.

Predavanje gosp. Markovića osvrnut će se na rezultate istraživanja provedenih zadnjih pola stoljeća, koja bacaju ipak ponešto drukčije svijetlo ne samo na njegovu ulogu u nastanku katedrale, nego općenito na njegovu umjetničku osobnost. Uz to, pažnja će se pokloniti brojnim te dobro poznatim pisanim izvorima koji također svjedoče o njegovu životu i djelu. Ta često potisnuta arhivska svjedočanstva prikazuju nam i drugu stranu njegove kompleksne ličnosti, u kojoj se nevjerojatna stvaralačka energija isprepliće s ništa manje strastvenim trgovačkim i poduzetničkim žarom. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.