Preskoči na glavni sadržaj

Filmske večeri u Močvari: Rad umara

Ovog studenog Filmske večeri u Močvari istražuju tezu iz naslova zbirke pjesama Cesarea Pavesea i pitaju se kako, zašto i koliko umara znoj svakidašnji u društvu profita i podražaja. Večeras od 20 sati s moderatoricom Višnjom Vukašinović razgovaraju redatelji Dora Slakoper i Srđan Kovačević te novinarka Lidija Čulo. Na rasporedu su filmovi TrafikaTvornice radnicima, a ulaz je besplatan. 

U kratkom filmu Trafika (2021.) Dora Slakoper prikazuje svakodnevni ritam prodavačice na privatnom kiosku i pritom stvara izrazito dinamičan i kreativan uvid u rutinu žene skrivene s druge strane novina i cigareta. Suprotnim pak putem, ali također s impresivnim rezultatom, kreće Srđan Kovačević u dugometražnom dokumentarnom debiju Tvornice radnicima (2021). Prateći svojom prijateljskom kamerom tijekom pet godina radnike tvornice ITAS u Ivancu on stvara slojevit filmski dokument pokušaja održavanja na životu modela samoupravljanja u uvjetima kapitalističkog žrvnja.

A o žrvnju i drugim konceptima koje vezujemo uz suvremeno polje rada, osim s autorima filmova Dorom Slakoper i Srđanom Kovačevićem, moderatorica Višnja Vukašinović razgovarat će i s novinarkom Lidijom Čulo, čija je serija tekstova objavljena na portalu Mreže antifašistkinja Zagreba (maz.hr), bila inspiracija za film Trafika. "Hrvatski film uvijek je znao autentično prikazati lice i naličje radničke klase, a to je itekako tako i u trenutku u kojem živimo i koji nam je podario ova dva filmska uzvika za odmornije sutra. Dođite ih vidjeti i čuti", poručuju iz Močvare. 

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar, a sve ostale detalje vezane uz sam događaj potražite na ovoj poveznici

 Raspored:  
19.30 vrata
20.00 razgovor
21.00 projekcija: Trafika (Dora Slakoper, 2021); Tvornice radnicima (Srđan Kovačević, 2021) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.