Preskoči na glavni sadržaj

Filmske večeri u Močvari: Oni dolaze 1

U utorak, 11. siječnja 2022. godine, s početkom u 20 sati Filmske večeri u zagrebačkoj Močvari donose razgovor s mladim redateljima Sarom Grgurić i Davidom Gašom. Nako toga, u 21 sat, slijedi projekcija njihovih filmova U šumi (Sara Grgurić, 2020) i Palikuća (David Gašo, 2021). Ulaz je slobodan, a razgovor moderira Višnja Vukašinović. 

Prvo izdanje Filmskih večeri u Močvari u novoj 2022. godini donosi filmove dvoje jako jako mladih autora koji se još uvijek školuju, ali su njihovi filmovi istinski zreli i intrigantni.

Sara Grgurić (Rijeka/Zagreb) je sa svojim studentskim filmom U šumi (2020) obišla desetke svjetskih festivala i na domaćem terenu osvojila Zlatna kolica Zagreb Film Festivala kao i nagradu Jelena Rajković Društva hrvatskih filmskih redatelja. U svom kratkom igranom filmu Sara suptilno istražuje dinamiku mladog para smještajući ih u nesvakidašnju, a vizualno atraktivnu lokaciju u Gorskom kotaru za vrijeme pandemije. Ova prisilna izolacija na površinu izvlači sve njihove inače dobro prekrivene probleme čija se toksičnost razlijeva idiličnim pejzažem.

U krakom igranom filmu Palikuća (2021) kao rosa mladi student režije David Gašo (Osijek/Zagreb) majstorskom mirnom rukom režira glumačku divu Lanu Barić i jednu mačku. Njegov film vizualna je poslastica koja zapanjuje snagom prenesenih emocija i pomaknutom atmosferom koja se zasniva na preciznoj umjetničkoj kontroli filmom stvorene stvarnosti. S ovo dvoje redatelja u Močvari će se razgovarati o inspiraciji, kreaciji i planovima za budućnost koja je u njihovom slučaju izvjesno svijetla i uzbudljiva.

Covid putovnice nisu potrebne. Zbog epidemioloških mjera vodi se pisana evidencija posjetitelja pa organizatori mole da dođete prije početka kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak filma. 

Program se održava u sklopu projekta 'Močvarna akademija' kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.