Preskoči na glavni sadržaj

Filmska početnica: cijanotipije

Radionica cijanotipije - fotografske tehnike iz sredine 19. stoljeća, pomoću koje se reproduciraju fotografije i fotogrami u tonovima prusko plave boje - namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole, održat će se u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34. 

Radionice je potrebno samo što prije prijaviti. Za prijavu je potrebno preuzeti obrazac na službenim stranicama programa te ga ispunjenog poslati na filmskapocetnica@restarted.hr. Po prijavi dobivate sve dodatne informacije. 

 Radionica cijanotipije 

Namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole.
Datum i vrijeme održavanja: 22. studeni, nedjelja (11.00-14.00) voditelji: Sara Salamon i Hrvoje Spudić

Cijanotipija je fotografska tehnika iz sredine 19. stoljeća, kojim se reproduciraju fotografije i fotogrami u tonovima prusko plave boje. Osim za reprodukciju fotografije, u povijesti se koristila i kao metoda kopiranja nacrta i dijagrama (od čega dolazi engleski naziv "blueprint"). Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti varijacija, cijanotipija je često prvi proces kojim se ulazi u svijet fotografskih procesa.

Na radionici će polaznici imati priliku "fotokopirati" bilje ubrano u blizini Pogona Jedinstvo, ali se pozivaju da donesu i svoje herbarije, sušeno bilje, čipke i slične filigranske uzorke koji im se čine zanimljivi.

Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve radionice su besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. 

Naslovna fotografija: Anna Atkins, Photographs of British Algae

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.