Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Vizija leptira Dani suše u službenoj selekciji 75. Cannesa

Dva će dugometražna igrana filma u koprodukciji hrvatske kuće 4Film imati svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard) 75. izdanja Filmskog festivala u Cannesu. Riječ je o Viziji leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija te o Danima Suše turskog redatelja Emina Alpera. Hrvatska koproducentica oba filma je Anita Juka. Jedan od najvećih filmskih festivala na svijetu ove se godine na Azurnoj obali odvija od 17. do 28. svibnja.

"Selekcija jednog našeg filma u Cannesu je ogroman uspjeh ne samo za našu produkciju, nego i za hrvatski film općenito. Međutim, kada je došla vijest da ne samo jedan, već dva naša filma imaju premijeru u prestižnoj sekciji Cannesa – Un Certain Regard, ostali smo bez teksta. Imali smo veliko povjerenje u filmske timove oba projekta te smo znali da smo producirali vrhunska filmska ostvarenja, a ovo je samo kruna naše suradnje i predanog rada.

Teško je u ovom trenutku izdvojiti jedan film. Naši kolege u Ukrajini proživljavaju svoje najteže dane te osjećam veliku empatiju, ali i ponos na ovaj važan film. No, u suradnji s kolegama iz Turske, producirali smo zaista impresivan film te vjerujem da će oba filma naići na pohvale festivalskih žirija i filmske kritike, a i postići veliku gledanost kod hrvatske i međunarodne publike," rekla je koproducentica filmova Vizija leptira i Dani sušeAnita Juka.

Vizija leptira surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Scenarij potpisuju redatelj Maksym NakonechnyiIryna Tsilyk.

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film, u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić

Producentice Vizije leptira su Darya Bassel i Yelizaveta Smith, a koproducenti su, uz Anitu Juka, Dagmar Sedlačkova (MasterFilm, Češka) te Mario Adamson i Sergio C. Ayala (Sisyfos Film Production, Švedska).

Film su podržali Ukrajinska kulturna fondacija, Ukrajinski filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Švedski filmski institut i Eurimages.

U fazi razvoja, projekt Vizija leptira osvojio je nagradu za najbolji pitch na Transylvania Pitch Stopu te ZOOM Medienfabrik Award na European Work in Progressu u Kölnu. Uz navedene sajmove, projekt je sudjelovao i na mnogim drugim međunarodnim radionicama i platformama.

Osim Vizije leptira, u sklopu Izvjesnog pogleda publici u Cannesu predstavit će se i Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera

U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine. 

Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Dani suše nastaju u produkciji turske kuće Liman Film (producent je Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Michael Weber, Pola Pandora Filmproduktions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je Match Factory. 

Film su, između ostalih, podržali i Ministarstvo kulture i turizma Turske, Cinémas du monde (CNC), Nizozemski filmski fond, Filmski fond Hamburga, Grčki filmski centar, grčka nacionalna radiotelevizija ERT i Hrvatski audiovizualni centar.

Program Izvjestan pogled (Un Certain Regard), u sklopu kojeg će Vizija leptira i Dani suše u svibnju imati svoju svjetsku premijeru, dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Hrvatska produkcija se u sklopu Izvjesnog pogleda dosad predstavljala samo jednom, kada je Zvizdan Dalibora Matanića 2015. godine osvojio nagradu žirija programa (Prix du Jury).

Filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 17. do 28. svibnja. Festival otvara film Z francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa. Sve naslove iz dosad objavljene službene selekecije možete pronaći ovdje, a cjelokupni program festivala bit će objavljen narednih tjedana. 

Podsjetimo, na prošlogodišnjem izdanju festivala u Cannesu trijumfirala je Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, koji se ovjenčao nagradom Zlatna kamera (Caméra d'Or) za najbolji debitantski film festivala. Murina je bila uvrštena u sekciju "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs).

Naslovne fotografije: (kolaž) scene iz filmova Vizija leptira i Dani suše; producentice Anita Juka i Laura Sinovčić (4Film)
(*autorica fotografija iz filma Vizija leptira - gornja fotografija u kolažu te prva fotografija u tekstu: Anastasia Vlasova)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.