Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Sigurno mjesto i Da li ste videli ovu ženu na festivalu New Directors/New Films 

Festival New Directors/New Films se od 29. ožujka do 9. travnja odvija u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku MoMa i u Lincoln Centru. U program je uvršten i nagrađivani film Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, te manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu Matije Gluščevića i Dušana Zorića (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film).

Projekcije Sigurnog mjesta zakazane su za 6. travnja (Lincoln Center) i za 7. travnja (Muzej moderne umjetnosti MoMa). Redatelj Juraj Lerotić film će publici predstaviti uživo, sudjelujući na Q&A sesiji nakon projekcija. 

Dugometražni prvijenac redatelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića, Da li ste videli ovu ženu, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, njujorškoj će se publici predstaviti 6. (MoMa) i 7. (Lincoln Center) travnja. Redatelji će također uživo sudjelovati na Q&A sesiji nakon projekcija. Projekcija na ovom njujorškom festivalu, filmu će biti sjevernoamerička premijera. 

Festival New Directors/New Films posvećen je zapaženim mladim redateljima čije su vizije "budućnost filma". Od 1972. godine, kada je prvi put održan, do danas, festival je njujorškoj publici otkrio filmove Wima Wendersa, Agnieszke Holland, Wong Kar-Waija, Pedra Almodóvara, Michaela Hanekea, Chantal Ackerman i drugih.  Festival je nastao s ciljem predstavljanja ostvarenja redatelja/ica u usponu, od kojih su većina njih danas postali svjetski priznati. Festival nije natjecateljske prirode, ali je izuzetno selektivan: kroz dva tjedna prikazuje manje od 30 filmova iz godišnje svjetske produkcije.

Ove godine, u sklopu programa prikazat će se 27 dugometražnih i 11 kratkometražnih naslova. 

Selekcijsku komisiju ovogodišnjeg programa za igrani film činili su La Frances Hui (kustosica na odsjeku za film, MoMa), Florence Almozini (direktorica programa Lincoln Center), Rajendra Roy (kustos za film, MoMa), Josh Siegel (Moma), Dan Sullivan (Lincoln Center) te Tyler Wilson (Lincoln Center).

U programu za Sigurno mjesto stoji opis: “Mudro izbjegavajući dijagnozu ili psihološku motivaciju, Sigurno mjesto uglavnom je naturalistički prikaz krize mentalnog zdravlja koja povremeno, kao u snu, proviruje preko tanke linije koja razdvaja život i smrt.”

Film Sigurno mjesto do sada je dobio 14 nagrada i bio je prikazan na više od 30 festivala u Europi i SAD-u.

Sigurno mjesto realizirano je u produkciji tvrtke Pipser, producentica je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.

Hrvatska manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu svjetsku premijeru imala je u sklopu paralelnog programa 79. venecijanske Mostre, Međunarodni tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica), na kojem je montažerka Olga Košarić dobila posebno priznanje u kategoriji umjetnika do 40 godina.

Glavnu ulogu tumači Ksenija Marinković. Film je producirala Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi film. Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

Film je nedavno osvojio i nagradu za najbolju režiju u međunarodnoj konkurenciji 15. izdanja Svjetskog festivala u Bangkoku te Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" na Festivalu autorskog filma u Begradu. 

U opisu programa festivala New Directors New Films za film Da li ste videli ovu ženu stoji:

"Draginja (izvanredna Ksenija Marinković) prodavačica je usisavača od vrata do vrata čija je stvarnost uzdrmana kada u obilasku naiđe na mrtvo tijelo. Film je smješten u depresivan, ali živopisno prikazan Beograd radničke klase. Ova proganjajuća priča istraživanje je o podatnosti identiteta i nevidljivosti svakodnevnog života." 

Festival New Directors/New Films zajednički organizaraju Muzej moderne umjetnosti u New Yorka MoMa i centar za prezentaciju filmske umjetnosti Film at Lincoln Center. Ovogodišnje, 52. izdanje festivala odvija se od 29. ožujka do 9. travnja. Više o programu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sigurno mjesto (lijevo) i Da li ste videli ovu ženu (desno)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.