Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević i Muzej revolucije i na 5. Al Jazeera Balkans DOC Film Festivalu

Prvi film serijala o hrvatskim sportskim legendama, Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević prikazuje na petom izdanju Al Jazeera Balkans DOC Film Festivalu i to netom nakon zagrebačke kinopremijere, koja će se održati 8. rujna. U sklopu AJB DOC Film Festivala prikazuje se i dokumentarac Muzej revolucije Srđana Keče. AJB DOC Film Festival održava se u Sarajevu od 9. do 13. rujna. 

Dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću prvi put ‘na filmu’ predstavlja Ćiru u svjetlu u kakvom ga šira javnost ne poznaje i donosi priče o najzanimljivijim detaljima iz njegovog života, putu do uspjeha, strahovima, strastima, hobijima, neuspjesima te ljudima koji su iza kulisa bili zaslužni za njegov uspjeh. Film otkriva kakav "trener nad trenerima" ima odnos prema glamuru, književnosti, obožavateljima, obitelji i legendarnom grafitu.

Redateljica, scenaristica i producentica filma je Irena Škorić, a film je nastao u produkciji Sportske televizije (SPTV) i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija, dok je koproducent Al Jazeera Balkans d.o.o. 

Riječ je o prvom filmu serijala Legende hrvatskog sporta – nepoznato o poznatima kojem je cilj promocija hrvatskog sporta i upoznavanje javnosti s detaljima života i karijera prominentnih sportskih lica. 

Film će svoju kinopremijeru imati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema 8. rujna, a na AJB DOC Film Festivalu prikazuje se 13. rujna, u sklopu programa AJB prikazuje

U Sarajevu na AJB DOC-u, publika će imati prilike pogledati i dokumentarac Srđana Keče, Muzej revolucije. Film se prikazuje u sekciji Last Minute Cinema

Muzej revolucije imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, gdje je uvršten među dvanaest filmova nominiranih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Nakon toga, film "putuje" po festivalima diljem svijeta (Italija,  Austrija, Kanada, Meksiko) te osvaja Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za najbolji dokumentarni film. 

Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). 

Peto izdanje festival AJB DOC Film Festival predstavit će više od 20 dokumentarnih filmova, u četiri programske selekcije, a zajednička tema je, ističu organizatori, mir i vjera u bolje sutra, stoga je simbol ovogodišnjeg izdanja festivala bijela golubica. 

Naslovne fotografije: vizual AJB DOC Film Festivala; Miroslav Ćiro Blažević; scena iz filma Muzej revolucije 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.