Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi istarskih autora i besplatne radionice na 8. PorečDoxu

Osmo izdanje Porečkog festivala dokumentarnog filma održava se od 22. do 27. listopada, a publika će imati prilike pogledati jedanaest dokumentarnih filmova po izboru Đele Hadžiselimovića u službenom dijelu te off-programu rezerviranom za istarsku dokumentaristiku. Novost u ponudi festivala su besplatne filmske radionice.

Iz službene selekcije uz Priču o Caryju Grantu, kao najupečatljiviji naslovi ističu se Čovjek koji je ukrao Banksyja Marca Proserpija, Hitlerov Hollywood Rüdigera Suchslanda i Srbenka Nebojše Slijepčevića, a tu su i na Doxu uvijek omiljeni glazbeni dokumentarci – Oasis: Supersonic Mata Whitecrossa, Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala te Novi Gypsy Kings Liviua Tipurite

U off-programu, uz Meso Elvisa Lenića, koji istražuje fenomen svinjokolje i konzumacije mesa, bit će prikazana još tri recentna rada istarskih dokumentarista. Gdje si bio ‘44.? Mladena Đakovića prati skupinu entuzijasta koji rekreiraju događaje iz Drugog svjetskog rata, Dijagnoza umjetnost Željka Bobanovića i Svena Stilinovića istražuje vezu između umjetnosti i ludila kroz razgovore s umjetnicima, među kojima je i nedavno preminula legenda Vladimir Dodig Trokut, a premijerno, uz slobodan ulaz, publika 8. PorečDoxa moći će pogledati i I. dio putopisnog serijala Istriana Jones Mladena Blaževića

Kompletan program festivala te prijave na radionice dostupni su na stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i na Facebook stranici Poreč Dox. Ulaznice se mogu rezervirati online putem rezervacijskog sustava Učilišta.

8. Porečdox organizira Pučko otvoreno učilište Poreč uz podršku Istarske županije – Regione Istriana, Grada Poreča – Parenzo, IKA – Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Pulske filmske tvornice i drugih sponzora i partnera.

Besplatne filmske radionice

Prije nego 8. Porečdox otvori svoja vrata, 19. listopada počinju besplatne filmske radionice za sve uzraste, a radovi polaznika bit će prikazani posljednjeg dana festivala. Prijave za radionice se primaju do 19. listopada u 12 sati. 

Production In - radionica namijenjena je prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana - od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici, koja će se održati od 19. do 21. listopada, desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela -  razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine - srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, putopiscima, skejterima i svima ostalima s i bez prethodnog iskustva rada s kamerama i montažom, ali s iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju. Radionica počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 15 sati. Prijavnicu ispunite na ovoj poveznici. Broj mjesta ograničen je na 10 polaznika. 

Škola animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinhronizacija, montaža te konačno - projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala. Ova mala Škola animiranog filma održat će se od 19. do 21. listopada, svakim danom od 17 do 20 sati. Prijavnicu možete ispuniti na ovoj poveznici. Broj mjesta ograničen je na 15 polaznika. 

Voditelji radionica su producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac, redatelj i scenarist Tomo Zidić, montažer i snimatelj Michele Bulešić, redateljica i montažerka Dorotea Cerin te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović.

Radionice animacije i produkcije vodi Pulska filmska tvornica, a organizira ih Učilište u suradnji s IKA- Istarska kulturna agencija - Agenzia Culturale Istriana i Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC). Radionice traju do 26. listopada.

Naslovne fotografije: PorečDox vizual; scena iz filma Meso

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.