Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Ante Babaje i Vlade Kristla na Kratkim slikama

U četvrtak, 21. siječnja u MM centru na programu Kratkih slika gledaju se klasici hrvatskog kratkometražnog filma kao i  dojmljiva suvremena ostvarenja, od Vlade Kristla, Ante Babaje preko Ivana Ladislava Galete do Gorana Škofića, Josipa Žuvana, Darka Vidačkovića i Lale Raščić. Vođeni kriterijem naglašene kreativnosti i zaigranosti u filmskom postupku prikazuje se sedam kratkometražnih filmova nastalih u rasponu od pedesetak godina. Program počinje u 19.30, a ulaz je besplatan! 

Animirani film Don Kihot (1961.) dobitnik glavne nagrade na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala kratkometražnog filma u Obernhausenu, srušio je sve konvencije klasične animacije kroz priču o hrabrom vitezu koji se srcem i maštom bori protiv neprijatelja, baš kao što je to i činio i autor filma, Vlado Kristl, jedan je od velikana hrvatske avangarde i pionir Zagrebačke škole animiranog filma. 

Stilizirani igrani film Pravda (1966.) Ante Babaje smatra se vrhuncem njegovog igrano-eksperimentalnog opusa, dok Ivan Ladislav Galeta, jedan od najznačajnijih europskih multimedijalnih umjetnika i dugogodišnji voditelj MM centra, u radu Ping-pong (1976-1978) eksperimentira s istraživanjem ljudske percepcije. 

Od suvremenih ostvarenja prikazujemo radove: Pilot 01 (r. Goran Škofić), 17 stories (r. Lala Raščić), Fliper (r. Darko Vidačković) i Nebitno (r. Josip Žuvan). 

Više informacija o programu dostupno je na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Nebitno 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.