Preskoči na glavni sadržaj

FILMFORUM ZADAR predstavio svoje bogato, drugo izdanje

Drugi FILMFORUM ZADAR održat će se od 23. do 30. kolovoza 2011. godine. Festival otvara ovogodišnji canneski pobjednik, film Terrencea Malicka Drvo života, a zatvara ga novi filmski hit Woodyja Allena Ponoć u Parizu. Oba filma, ujedno i hrvatske premijere, bit će prikazana izvan konkurencije.

U suradnji s bolonjskom kinotekom i World Cinema Foundation Martina Scorsesea u okviru festivala će biti prikazan program Klasici na Jadranu (filmovi Jeana Vigoa, Chadi Abel Salama i Juliena Duviviera), te dva programa posvećena kultnim filmašima. Prvi je tribute to izraelskom redatelju Amosu Gitaiu, a drugi kultnom kataloncu Bigasu Luni koji će ujedno biti i festivalski gost.

U glavnom programu bit će prikazano deset filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta odražava na različite načine. Među njima su film Paper Birds španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, Le Havre u režiji Akija Kaurismakija, rumunjski Loverboy Catalina Mitulescua s Adom Condeescu koja je za glavnu ulogu u tom filmu nedavno osvojila Srce Sarajeva, Lea i Darija hrvatskog redatelja Branka Ivande i drugi.

U popratnom dijelu festivala bit će prikazano deset dokumentarnih filmova te jedanaest kratkih filmova, a novost je SCREAM program, zamišljen kao koprodukcijski forum filmske industrije za žanrovski film u Europi. Ovogodišnji festival jedan svoj dan posvećuje sjećanju na Tomislava Pintera, velikog majstora kamere promocijom knjige Blijeda sjećanja izdavačke kuće Durieux, izložbom fotografija i uživanjem u kultnom naslovu Samo jednom se ljubi.

Počasni savjetnik festivala je producent Branko Lustig, a osim njega, filmove će ocjenjivati direktorica  izraelskog festivala u Haifi Pnina Blayer, slavni japanski skladatelj Shigeru Umebayashi, poznat po glazbi koju sklada za redatelja Wong Kar Waija, rumunjska glumica Anamaria Marinca te hrvatski predstavnici Dejan Šorak i Vanja Sviličić.

Zanimljiv popratni program recentnih filmskih špica Forget the Film, Watch the Titles, FILMFORUM ZADAR ostvaruje u suradnji s nizozemskim Submarine Channelom, a u suradnji s arhivom FRAMEPOOL predstavlja se program FIREFLIES kratkih filmova produciranih s arhivskim materijalima iz najvećeg svjetskog privatnog arhiva.

Više o festivalu i programu pronađite na službenim stranicama.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.