Preskoči na glavni sadržaj

Film u bolnici i Pulica u kaputu: program za djecu i mlade Pulskog filmskog festivala i Kina Valli

Projekt Film u bolnici već 10 godina donosi filmsku magiju djeci i mladima u bolnicama ispunjavajući bolničke dane kvalitetnim sadržajem i potičući filmsku pismenost kao i ljubav prema filmu. 

Svaku drugu srijedu najmlađi filmski entuzijasti iz bolnica diljem Hrvatske okupljaju se na Zoom susretima projekta Film u bolnici, Udruge djeca susreću umjetnost, na kojima s filmskim profesionalcima imaju priliku gledati filmske naslove europske produkcije dostupne na online digitalnoj platformi filmubolnici.org, raspravljati o njima te kvalitetno provesti vrijeme uz filmsku magiju.

U srijedu, 20. ožujka održan je povijesni susret — po prvi puta je istovremeno prikazan film u sklopu Online filmske srijede i uživo u OB Pula, gdje je i gostovala voditeljica Kina Valli i producentica 9. edicija Pulice u kaputu, zimske inačice filmskog programa Pulskog filmskog festivala, Nataša Šimunov te gledateljima diljem zemlje predstavila film Nove Franzove dogodovštine. Film če biti prikazan u Kinu Valli u subotu, 23. ožujka, tri dana nakon bolničke premijere.

Uz gostovanje uživo i prikazivanje filma u sklopu Online filmske srijede, nastavak Franzovih dogodovština, Nove Franzove dogodovštine, obiteljski film ispunjen akcijom, bit će dostupan hospitaliziranoj djeci i mladima naredna dva mjeseca na online platformi filmubolnici.org potpuno besplatno. Sve sa ciljem osiguravanja ravnopravnog pristupa kvalitetnom sadržaju svoj hospitaliziranoj djeci i mladima.

"Kao i uvijek, posebno se veselimo suradnjama s filmskim festivalima koji hospitaliziranoj djeci i mladima donose poseban čar i osjećaj da su dio nečega većega. Hospitalizirana djeca i mladi su ove godine imali priliku gledati nastavak filmske uspješnice Franzove dogodovštine — Nove Franzove dogodovštine čak 3 dana prije djece i mladih u Kinu Valli, što je divan osjećaj! Pozivamo i druge filmske festivale i programe da nam se pridruže kako bismo zajedničkim snagama filmsku čaroliju donosili u bolnicame diljem Hrvatske," rekla je Maja Ogrizović, koordinatorica projekta Film u bolnici

Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.

Besplatan je za sve pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i kreativne razgovore.

Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.