Preskoči na glavni sadržaj

Film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke nagrađen na festivalu u Ottawi

Film Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke osvojio je nagradu za najbolji scenarij na Međunarodnom festivalu animiranog filma u kanadskoj Ottawi. Osim toga, proglašen je i najboljim europskim kratkometražnim filmom na netom završenom španjolskom 3D Wire Festivalu. 

“U 1 ujutro u subotu, 2. listopada, imao sam priliku prisustvovati online svečanosti dodjele nagrada na jednom od najvećih i najstarijih svjetskih manifestacija animiranog filma - Međunarodnom festivalu animiranog filma Ottawa (OIAF) i na veliko iznenađenje dobiti nagradu za najbolji scenarij. Iznenađenje je bilo tim veće zbog goleme konkurencije filmova koji su pristigli iz cijelog svijeta. Ova nagrada je veliki doprinos mom daljnjem radu i još jedna potvrda da se golemi trud i uloženo vrijeme u ovaj projekt isplatilo,” rekao je tim povodom autor filma Sve te senzacije u mom trbuhu, Marko Dješka.

Žiri kratkometražne konkurencije u sastavu Anne Koizumi, Kang Min Kim i Jodie Mack svoju su odluku obrazložili riječima: "zbog portretiranja života, ljubavi i nalaženja sebe žiri dodjeljuje nagradu za najbolji scenarij filmu 'Sve te senzacije u mom trbuhu' Marka Dješke. Scenarij portretira unutarnja i vanjska zbivanja kako bi ilustrirao transformaciju i emancipirao promjenu spola i roda.”

Osim nagrađenog filma Marka Dješke, u natjecateljskim programima festivala u Ottawi prikazivala su se još dva hrvatska naslova: Događaji za zaboraviti Marka Tadića te Kula Sunčane Brkulj

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najznačajnijih svjetskih festivala animacije. Održavao se od 22. rujna do 3. listopada, a ove godine, drugi put zaredom, upriličeno je online izdanje. Za prikazivanje na festivalu prijavilo se 2528 filmova iz 34 zemalja, a 107 ih je izabrano za natjecateljske programe. Popis svih nagrađenih naslova nalazi se ovdje. Festival u Ottawi omogućuje dobitniku glavne nagrade da se direktno kvalificira za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Uz nagradu na kanadskom festivalu, Sve te senzacije u mom trbuhu osvojile su i nagradu za najbolji kratkometražni europski film na 3D Wire Festivalu koji se u španjolskom gradu Segovia odvijao od 24. rujna do 3. listopada. 

Film Sve te senzacije u mom trbuhu tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je montirao Marko Dješka, zvuk je oblikovao Pedro Marinho, a glazbu za film su radili Sofie Birch i Gustavo Lima.

Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem. Film distribuira Bonobostudio. 

Naslovne fotografije: scena iz filma Sve te senzacije u mom trbuhu; online dodjele nagrada Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.