Preskoči na glavni sadržaj

Film Oslobođenje Skoplja prodan u Kinu

Nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Rade i Danila Šerbedžije, snimljena prema kultnoj drami Dušana Jovanovića, prodana je u Kinu gdje će je distribuirati tvrtka First Brave/Jushi. Kako piše portal filmneweurope.com uz Kinu, za Oslobođenje Skoplja zainteresirano je i nekoliko zemalja jugoistočne Azije među kojiima su Tajvan, Singapur i Malezija. 

Oslobođenje Skoplja povijesna je ratna drama koja kroz oči desetogodišnjeg dječaka Zorana prati grad koji su 1941. godine okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari. Dok mu se otac bori u partizanskoj vojsci, Zoranova se majka zapošljava kod njemačkog oficira Hansa ne bi li od nacista spasila sestrinog supruga. Međutim, među njima se razvije sve prisniji odnos.

Uz Radu Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko NousiainenLucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i David Todosovski. Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček. Za glazbu u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas KantelinenOslobođenje Skoplja snimljeno je u makedonsko–hrvatsko–finsko–britanskoj produkciji, hrvatski koproducenti su Lijeni film i MP Film Production, a financijski je podržan od strane Eurimagesa i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Svoju premijeru film je imao 2016. godine na Pulskom filmskom festivalu, a iste je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Naslovne fotografije: prizori iz filma Oslobođenje Skoplja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.