Preskoči na glavni sadržaj

Film Neželjena baština Irene Škorić dobio 1. nagradu na festivalu u Italiji

Dugometražni dokumentarni film Neželjena baština redateljice i scenaristice Irene Škorić, dobio je Nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu, koji se održao od 24. lipnja do 1. srpnja na talijanskom otoku Ischia  u Tirenskom moru nedaleko Napulja.

Stručnim žirijem predsjedao je legendarni poljski redatelj Krzysztof Zanussi. 'Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu koji su ljudi i hrvatski teritorij očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju... kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva kao što su ona u Palmiri.', ističe se u obrazloženju žirija.

Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

Cilj ovog unikatnog filmskog festivala je da kroz filmove promovira kulturni identitet zemlje i posebnosti lokacija korištenih u filmskoj naraciji, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

Neželjena baština govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti. Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.