Preskoči na glavni sadržaj

Film Ne zaboravi disati stiže u hrvatska kina

Intimna i atmosferična tinejdžerska drama o odrastanju Ne zaboravi disati slovenskog redatelja i scenarista Martina Turka stiže u hrvatska kina. Film je prošle godine na Festivalu slovenskog filma nagrađen sa čak dvije prestižne nagrade. Nagradom Vesna za najbolji dugometražni igrani film i nagradom Vesna za najbolju fotografiju, koju je osvojio hrvatski direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo.

Film u distribuciji Pari Pikula od 11. ožujka. 2021. prikazivat će se u kinima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci, Rovinju, Puli, Samoboru, Varaždinu, Čakovcu i drugim hrvatskim gradovima.

Priča je to o 15-godišnjem Klemenu u čijem životu se sve preokrene kada se njegov voljeni brat Peter (18) zaljubi u prelijepu Sonju (18). Ovaj film odrastanja progovara o krhkosti tinejdžerskog doba, ljubomori, erotici i neizbježnom procesu prihvaćanja činjenice da se svijet mijenja, a život ide dalje. 

"Dugo sam imao želju snimiti film o odrastanju. Ova ideja me je godinama proganjala pa sam je pretočio u scenarij. Želio sam na odrastanje gledati iz drugačije, poetičnije perspektive, nego što smo navikli to u filmovima za mlade. Vjerujem da će film biti izazovan mladoj publici, a istovremeno će i starije gledatelje podsjetiti na neka vlastita intimna iskustva.", rekao je redatelj i scenarist Martin Turk

Uloga Klemena pripala je Matiji Valantu, učeniku ljubljanske Umjetničke gimnazije, njegovog brata Petra tumači Tine Ugrin, koji je već glumio u filmovima Nika i Nevidljiva ruka Adama Smitha, a fatalnu djevojčicu Sonja Klare Kuk, studentica AGRFT-a. Majka Klemna i Petra je Iva Krajnc Bagola, dok teniskog trenera glumiti srpski glumac Nikola Đuričko, poznat iz redateljskog prvijenca Angeline Jolie U zemlji krvi i meda, serije Senke na Balkanu, Montevideo - Bog Te Video i drugi. 

Svjetska premijera drame Ne zaboravi disati bila je prošle godine na Filmskom festivalu u Rimu u natjecateljskom programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Film je prikazan i u natjecateljskim programima Zagreb Film Festivala, Pula Film festivala i Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu a zatim na festivalima u Egiptu i Indiji.

Film koji je gotovo u cijelosti snimljen u Beloj Krajini producirao je Bela film, koproducenti su Quasar Multimedia (Italija), Studio dim (Hrvatska), RTV Slovenija i RAI Cinema (Italija) a sufinancirali su ga Slovenski filmski centar (SLI), FVG Audiovizualni fond, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Media program - Kreativna Europa, Re-Act razvojna shema te FS Viba film. 

Martin Turk autor je brojnih filmova, uključujući igrane Nahrani me riječima (2012.), Dobar dan za posao (2019.) i dugometražni dokumentarni film Doberdob - Pobunjenički roman. Njegovi su filmovi predstavljeni na više od 100 filmskih festivala širom svijeta.

Detaljan raspored projekcija u gradovima diljem zemlje potražite na službenoj Facebook stranici filmaPedagoški materijali za škole dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filma Ne zaboravi disati
(*autor fotografija je Željko Stevanić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.